UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Панами запропонував сприяти безпечному від’їзду Мадуро з Венесуели: останній дав різку відповідь 

У Венесуелі і Мадуро, і кандидат від опозиції заявили про перемогу на виборах.

Президент Панами Хосе Рауль Муліно запропонував посприяти від'їзду венесуельського лідера Ніколаса Мадуро до третьої країни, щоб забезпечити політичний перехід у Венесуелі після виборів. Мадуро дав різку відповідь на таку пропозицію, повідомляє Reuters.

Читайте також: Мадуро на десять днів заблокував доступ до соцмережі X у Венесуелі 

Муліно заявив телеканалу CNN, що гарантує Мадуро безпечний "прохід", який би став "мостом" для його від'їзду до третьої країни після виборів 28 липня у Венесуелі. Мадуро заявляє про свою перемогу, але незалежні соціологи стверджують, що опозиція здобула більшу підтримку з великим відривом.

"Якщо це той внесок, який має зробити Панама, запропонувавши нашу територію, щоб ця людина і його сім'я могли покинути Венесуелу, Панама зробить це без сумніву", - заявив Муліно.

Але Мадуро звинуватив президента Панами, який був обраний на посаду лише три місяці тому, в тому, що він "захопився гринго", назвавши американців зневажливим терміном.

"Я спробую дізнатися ваше ім'я, президенте Панами, але той, хто зв'язується з Венесуелою, сідає на мілину", - сказав Мадуро журналістам біля зали суду, де він подав апеляцію з вимогою перевірити результати виборів.

Панама уклала угоду зі Сполученими Штатами, згідно з якою Вашингтон оплачуватиме рейси для депортації мігрантів, які перетинають Дар'єнський розрив - небезпечну ділянку неосвоєної території на межі Центральної та Південної Америки. Минулого року жителі Венесуели становили понад 60% з приблизно півмільйона мігрантів, які перетнули Дар'єнський розрив у пошуках кращих можливостей і безпеки за кордоном.

Панама входить до групи латиноамериканських країн, які призупинили дипломатичні відносини з Венесуелою після спірних виборів 28 липня, включаючи Аргентину, Чилі, Коста-Рику, Домініканську Республіку, Перу й Уругвай.

Муліно раніше також пропонував проведення саміту лідерів країн регіону для обговорення результатів виборів у Венесуелі, і, за його словами, уже семеро президентів підтвердили свою участь. Саміт може відбутися в Домініканській Республіці.

Читайте також: Панама хоче провести саміт лідерів країн Латинської Америки, щоб обговорити ситуацію у Венесуелі 

Детальніше про ситуацію у Венесуелі й те, чи втримається Мадуро при владі, розповідав Володимир Кравченко в статті “Венесуельська карта Путіна”.