UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Німеччини розкритикував спроби виправдати агресію Росії проти України

Він нагадав, що Росії пропонували членство в НАТО, тому страх перед Альянсом не виправдовує Кремль.

Президент Німеччини Йоахім Гаук розкритикував політиків і коментаторів у Європі, які намагаються виправдати агресію Росії проти України.

Як повідомляє Die Zeit, за словами німецького лідера, твердження, що НАТО не треба було розширюватися на схід до кордонів Росії, а ЄС не варто було зближуватися з Україною, абсурдні.

"Будучи учасником демократичного руху в НДР, я б ніколи не погодився з твердженням, що не треба було поширювати демократію в Східній Німеччині і Польщі, щоб не розсердити Москву. З Україною ситуація така ж", - сказав Гаук.

Він додав, що право України вирішувати самостійно, зближуватися їй з ЄС чи ні, значно важливіше, ніж будь-які амбіції Кремля.

"Я не розумію цією позиції, яка передбачає слухняність перед Росією. Хіба бажання Росії важливіші, ніж право самовизначення українців?" – додав президент Німеччини.

Гаук також пригадав, що НАТО пропонував Росії членство. Тому не варто виправдовувати агресію проти України страхом Кремля перед нібито "ворожим" Альянсом.

"Коли я дивлюся на Росію, я бачу не лише її уряд, а й народ. І доля росіян теж є причиною моєї критики Кремля", - додав президент Німеччини.

Раніше президент Німеччини застерігав, що Європа теж може опинитися на місці України. !zn