UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентка Молдови побоюється зупинення постачання російського газу з 1 жовтня

Майя Санду запевнила, що обговорювалися різні сценарії у разі перебоїв постачання газу.

Президент Молдови Майя Санду побоюється, що російський "Газпром" припинить постачати газ до країни з 1 жовтня, передає "Інтерфакс-Україна". У Молдові вже розглядають постачання енергоресурсів із альтернативних джерел.

«Ми обговорювали різні сценарії у разі перебоїв із постачанням газу чи електроенергії. Ми не маємо впевненості в тому, що "Газпром" продовжить постачання газу до Молдови після 1 жовтня. З цієї дати ціна для Молдови, згідно з чинним контрактом, має бути суттєво нижчою. Якщо поставки скоротяться або припиняться, ми розглядаємо можливості поставки енергоресурсів з альтернативних джерел», – заявила Санду під час брифінгу за підсумками засідання вищої ради безпеки.

Щоправда, які це будуть джерела, президент Молдови не уточнила. Вона зазначила, що країна має газ у резерві для того, щоб забезпечити споживачів у жовтні. А далі планується діяти згідно зі сценаріями, які розроблені для різних випадків.

Водночас Санду висловила сподівання, що постачання газу не припиниться.

«У "Молдовагазу" є чинний контракт із "Газпромом". Ми сподіваємося, що "Газпром" виконуватиме свої договірні зобов'язання. Але поки що у нас немає чіткої відповіді з цього приводу, хоча щомісяця представники "Молдовагазу" уточнюють обсяги газу на наступний місяць», – заявила Санду.

Читайте також: Управління цивільної авіації Молдови заборонило Air Moldova відновлювати польоти до Росії

Раніше повідомлялося, що Україна, Румунія та Молдова обговорили збільшення двосторонніх постачань електроенергії. Глави МЗС трьох країн провели плідну розмову, вперше зустрівшись у тристоронньому форматі.