UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Литви хоче переглянути правила видачі видів на проживання громадянам Білорусі

Гітанас Наусеєда зазначив, що потрібно зробити все для безпечного життя громадян Литви.

Президент Литви Гітанас Наусєда хоче, щоб уряд переглянув надання видів на проживання в країні громадянам Білорусі, повідомляє LRT. Зокрема, він вважає, що для безпеки Литви потрібно переглянути умови, за яких білоруси мають більше можливостей порівняно з росіянами.

«Сподіваюся, що знову повернуться до правового статусу пересування громадян Білорусі та Росії через наш кордон, статус їхнього посвідки на проживання в Литві. Сьогодні ми живемо у напруженій атмосфері, коли нам доводиться бути максимально готовими до можливих провокацій, можливих спроб дестабілізувати нашу внутрішньополітичну ситуацію. Вона справді тендітна. Ми маємо докласти всіх зусиль, щоб люди в нашій країні могли жити безпечно», – заявив Наусєда журналістам.

Щоправда, серед проєктів, які вносять президент Литви на осінню сесію Сенату, немає поправок щодо уніфікації правил для громадян РФ і Білорусі.

Читайте також: Білоруси вчинили провокацію на кордоні з Литвою: реакція Вільнюса

Раніше міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський попередив офіційний Мінськ, що у разі провокацій на кордоні між країнами Варшава «повністю відріже» країну від Європи. Камінський також згадав рішення, ухвалене на спільній зустрічі глави МВС Польщі, Латвії, Литви та Естонії. Відповідно до рішення, якщо буде провокація, якщо буде критичний інцидент, негайно буде закрито всі пункти перетину кордону Білорусі з Європою, з ЄС.