UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Латвії розповів ЄС, де можна взяти боєприпаси для України

Едгар Рінкевичс вважає, що зараз основна проблема полягає не у видатках на оборону.

Так, як Євросоюз не може надати Україні 1 млн боєприпасів до березня 2024 року, то час вже шукати за кордоном. Про це заявив президент Латвії Едгар Рінкевичс, передає Politico

«Ми давно виступаємо за те, що якщо не вистачає боєприпасів або не вистачає обладнання в ЄС, то закупімо їх десь в іншому місці і віддамо Україні. Зараз важливо, щоб Україна продовжувала боротися й отримувала те, що їй потрібно», – заявив Рінкевичс.

За його словами, зараз головна проблема полягає не стільки у видатках на оборону, а в тому, де насправді можна знайти обладнання для поповнення запасів ЄС, аби переозброїти власні сили оборони.

Читайте також: Боррель запропонував один із шляхів для ЄС пришвидшити надання Україні обіцяного мільйона боєприпасів

«Беручи до уваги наше розуміння того, що війна в Україні триватиме довше, ніж можна було передбачити півтора року тому, і що нам також потрібно нарощувати наші можливості, ми повинні серйозно поставитися до того, як європейська оборонна промисловість працює і як ми також вирішуємо цю проблему», – додав президент Латвії.

За словами Рінкевичса він також стурбований тим, що проблеми в ЄС можуть вплинути на Сполучені Штати Америки, де допомога Україні також постає перед політичними труднощами.    

«Мене дещо турбує, коли я розмовляю з американцями, так це те, що вони живуть під враженням, що Європа дає недостатньо, хоча ми фактично витрачаємо більше на Україну, якщо поєднати військові та всі види програм, ніж Сполучені Штати. На мою думку, якщо вони знову почують, що Європа не може виробляти достатньо боєприпасів або надавати достатню фінансову підтримку, це матиме певний негативний вплив на дебати в США, тому що буде аргумент, мовляв, дивіться, хлопці, якщо Європа робить недостатньо або якщо Європі байдуже, то нам не повинно бути байдуже», – сказав Рінкевичс. 

Читайте також: Rheinmetall поставить Україні 100 тисяч боєприпасів до мінометів

Навесні 2023 року у Брюсселі оголосили про план надати Україні мільйон артилерійських боєприпасів до кінця березня 2024 року. Таку ціль встановили у відповідь на потребу України в артилерійських снарядах калібру 155 міліметрів. ЗМІ вже писали, що Союз може не встигнути виконати свою обіцянку до встановленого терміну. У листопаді міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що ЄС не зможе досягти поставленої мети.

Своєю чергою член Єврокомісії з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, нібито Євросоюз має у своєму розпорядженні промислову базу для виробництва за рік 1 мільйона боєприпасів для України. Справа за державами ЄС, які беруть в цьому участь.