UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Киргизії відправив уряд у відставку після рішення парламенту про недовіру

Президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков підписав указ про відставку уряду після того, як парламент проголосував за вотум недовіри кабінету міністрів

Киргизькі чиновники, що займали посади прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів, членів уряду, продовжать виконання обов'язків до формування нового складу кабінету міністрів, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на прес-службу президент Киргизстану Сооронбая Жеенбекова.

18 квітня депутати парламенту Киргизстану проголосували за висловлення вотуму недовіри уряду Сапара Ісакова. Згідно конституції Киргизії, остаточне рішення в питанні відставки уряду лежить на президенті, який або підписує указ про відставку, або дозволяє кабінету залишитися.

Голосування щодо вотуму недовіри уряду ініціювала група опозиційних депутатів.

39-річний Ісаков є близьким союзником колишнього президента Алмазбека Атамбаєва і зайняв пост прем'єра у серпні 2017 року.

Атамбаєв, який зараз очолює Соціал-демократичну партію, лідера правлячої парламентської коаліції, підтримував Жеенбекова на президентських виборах, але почав критикувати його в цьому місяці.

Читайте також: Цуренко не змогла пробитися в четвертий раунд Вімблдону

В Киргизії депутати парламенту висловили недовіру уряду прем'єра Сапара Ісакова. Ініціативу щодо висловлення недовіри уряду висунули більше 40 з 120 депутатів киргизького парламенту, що було достатньо для винесення даного питання на обговорення.

Раніше, оригіналу конституції Киргизстану у вигляді остаточного тексту з підписами посадових осіб не існує. Парламент країни схвалив у другому читанні закон про призначення референдуму по внесенню змін до конституції на 11 грудня, однак депутати звернулися до представників органів державної влади з проханням надати палаті оригінал чинного Основного закону країни. Пізніше з'ясувалося, що в міністерстві юстиції та апараті президента мають лише копіями документа.