UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Киргизії повідомив про твердий намір вступити до Митного союзу

Країна стане членом Митного союзу наступного року або навіть до кінця нинішнього року. Президент просить преференцій при вступі.

Киргизія прийняла тверде рішення вступити до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Про це в інтерв'ю агентству ИТАР-ТАСС заявив президент Алмазбек Атамбаєв.

"Киргизія прийняла тверде рішення вступити до Митного союзу, але це залежить не тільки від нас, а й від членів МС - три держави повинні прийняти, звичайно, певне рішення", - сказав він.

"При цьому я не буду приховувати, ми хотіли б розраховувати на таке ж ставлення, яке три країни виявляли один до одного під час створення МС, - додав киргизький президент. - Там були надані певні преференції Білорусі і Казахстану. Ми розраховуємо, що і до нас буде таке ж ставлення, щоб вступ до МС приніс народу Киргизії тільки плюси".

Атамбаєв підкреслив, що "переважна більшість громадян країни вважають, що ми повинні бути в одному економічному просторі з нашими братніми народами Росії, Казахстану і Білорусі". "Це - об'єктивна реальність і навіть більше того - це необхідність", - заявив президент.

Він висловив надію на те, що створена робоча група зі вступу Киргизії до МС, яка підготує до осені "дорожню карту", а наступного року, або навіть до кінця нинішнього, його країна стане членом Митного союзу.

У бесіді Атамбаєв нагадав відомий вислів про те, що "той, хто думає відновити Радянський Союз, не має розуму; той, хто не шкодує про Радянський Союз, не має ні душі, ні серця". При цьому він підкреслив: "Радянський Союз ми не відновимо і не треба його відновлювати, але треба хоча б відновити Єдиний економічний простір, щоб люди могли спокійно їздити без кордонів, спокійно спілкуватися". "В принципі, майбутнє будь-яких регіонів - в тому, щоб усувалися кордони, - вважає киргизький президент. - Звичайно, з умовою збереження незалежності країн, але треба йти від понять "кордон", "митниця". !zn

Читайте також:

Досвід функціонування Митного союзу викликає сумніви в його успішності

Економічна мотивація Росії в створенні Митного союзу дуже слабка

Киргизстан заявив про вступ до Митного союзу