UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Італії шукає посередника, щоб вивести країну з політичного глухого кута - Reuters

Маттарелла проведе другий раунд офіційних консультацій з усіма партіями в четвер і п'ятницю.

Президент Італії Серджо Матарелла може призначити нейтральну інституційну фігуру для посередництва між італійськими політичними партіями, які не змогли домовитись про формування уряду після парламентських виборів минулого місяця, повідомляє Reuters посилаючись на джерело, близьке до президента.

Партія "5-зірок" стала найбільшою партією, в той час як консервативна коаліція менших груп, очолювана крайньо-правою Лігою, має більшість місць у парламенті, але цього недостатньо для абсолютної більшості.

Якщо, як очікується, сторони збережуть свої непримиренні позиції під час своїх зустрічей з Матареллой, його наступним кроком може бути призначення когось іншого для проведення більш гнучких неофіційних переговорів, спрямованих на посередництво в угоді, повідомило джерело.

Президент може призначити на посаду будь-якого кандидата з високопоставлених інституцій, наприклад, одного зі спікерів двох палат парламенту або суддю з конституційного суду.

Політичні джерела кажуть, що сторони навряд чи вийдуть з глухого кута до місцевих виборів в кінці цього місяця в невеликих районах Молізе на півдні і Фріулі Венеція Джулія на півночі.

І "5 Зірок", і Ліга не хочуть йти на компроміс під час агітації. Тому що "5-зірок" сподіваються отримати контроль над своїм першим регіоном в Молізе, а Ліга є фаворитом у Фріулі-Венеція-Джулія.

Лідер "5-зірок" Луїджі Ді Майо закликав до угоди про коаліцію в жорсткому стилі або з Лігою, або з Лівої демократичної партією, яка програла на виборах, але його пропозицію було відхилено як Лігою, так і Лівої демократичної партією.

Демократи заявляють, що хочуть йти в опозицію, в той час як лідер Ліги Маттео Сальвіні відмовився порвати зі своїм союзником по коаліції Сильвіо Берлусконі, що є однією з умов партії "5-зірок" до Ліги у формуванні коаліції.

Рух "5-зірок", засновували свою агітацію на обіцянці очистити політику, і відмовляються укласти угоду з 81-річним медіа-мільярдером Берлусконі, який засуджений за податкове шахрайство і перебуває під судом за підкуп свідків, однак він заперечує звинувачення.

Якщо Маттарелла, з можливою допомогою свого призначеного посередника, не зможе вирватися з глухого кута, він повинен буде призначити нові вибори на осінь. Але джерело повідомило, що президент вирішив уникнути розвитку такого сценарію.

В італійському парламенті нового скликання обрали голів обох палат.Спікером Сенату вперше з часів Сардинського королівства, що передував процесу об'єднання Італії в XIX столітті, стала жінка.

Берлусконі пообіцяв підтримати відносять себе до праворадикальної "Лігу" у формуванні уряду Італії.Коаліція правоцентристської партії Берлусконі з праворадикальними групами отримала на виборах найбільше місць.

Вибори в Італії принесли перемогу лояльним до Росії і неприхильним до ЄС силам.Великим переможцем на італійських виборах називають президента Росії Володимира Путіна. Адже і "Ліга", і "Рух п'яти зірок", і Forza Italia Берлусконі прихильні до Кремля.