UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Франції офіційно зупинив передачу "Містраля" Росії через Україну

Росія поки не отримає свій "Містраль", вирішив Франсуа Олланд.

Президент Франції Франсуа Олланд ухвалив рішення призупинити поставку Росії першого вертольотоносця типу "Містраль" у зв'язку з нинішньою ситуацією на сході України.

"Президент Республіки вважає, що нинішня ситуація на сході України, як і раніше не дозволяє передачу Росії першого "Містраля", - йдеться в офіційній заяві Єлисейського палацу у вівторок, 25 листопада.

"У зв'язку з цим він вважає за доцільне призупинити до подальшого розпорядження вивчення заявки на отримання дозволу, необхідного для постачання першого "Містраля" Російській Федерації", - сказано в заяві.

Передача першого вертольотоносця "Містраль" у рамках укладеного ще кілька років тому контракту повинна була відбутися 14 листопада. Однак перші особи Франції прямо заявили, що Росія не отримає кораблів, оскільки Кремль не виконав умов їх поставки - деескалації конфлікту в Україні і припинення підтримки проросійських бойовиків в Донбасі.

Виконання контракту на постачання "Містралів" було заморожене ще у вересні президентом Франції Франсуа Олландом через ситуацію в Україні.

Контракт вартістю близько 1,2 млрд євро на будівництво вертольотоносців був підписаний у червні 2011 року. Згідно з його умовами, Франція повинна побудувати для Росії два десантно-вертолітних корабля. Росія розраховувала отримати перший корабель восени 2014 року.