UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Естонії закликав НАТО відкинути російські вимоги щодо "гарантій безпеки"

За його словами, Альянсу варто бути обережним, проте не потрібно боятися чи приймати рішення за спинами тих, кого вони напряму стосуються. 

Вже на початку наступного року між НАТО та РФ повинні відбутися переговори, які будуть стосуватися так званих "гарантій безпеки", яких вимагає Кремль. Президент Естонії Алар Каріс під час інтерв'ю ERR заявив, що країни Заходу не повинні нікого боятися. 

Він вважає, що основною метою Росії в цьому питанні є прагнення розсварити США з західними державами. Каріс погоджується, що країнам варто бути обережними, проте не варто боятися чи приймати рішення за спинами тих, кого вони напряму стосуються. 

"Страх – дуже сильне почуття. Я не думаю, що когось слід боятися, просто потрібно займатися стримуванням. Ми маємо бути єдиними союзниками та не дати роз'єднати нас", – сказав Каріс.

Він закликав "відкинути вбік" вимоги Росії, натомість озвучити свою точку зору з цього питання. 

"Якщо ми почнемо їх обговорювати, я думаю, у нас виникне проблема. Зрештою, відносини з Росією якогось моменту мають увійти до якихось розумних рамок. Ніхто не хоче ескалації. Але про обговорення цих пунктів, гадаю, не може бути й мови", – підсумував він.

Читайте також: Відносини Росії з Україною та НАТО стають небезпечними – Туреччина

Нагадаємо, 23 грудня президент РФ Владімір Путін заявив, що переговори Росії та НАТО щодо "гарантій безпеки" відбудуться вже на початку наступного року. Також він розповів про місце проведення зустрічі. 

У МЗС РФ виступили проти участі України у переговорах із США та НАТО щодо гарантій безпеки. Москва "не бачить" необхідності участі нашої сторони в переговорах, які прямо стосуються України. Кремль знову загрожує ескалацією.

Виконання політичної частини мінських домовленостей зруйнує Україну. Детальніше читайте у статті Тетяни Силиної "Трупна отрута "Мінська": три способи уникнути страти України, яку задумав Путін".