UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Болівії пригрозив закрити посольство США

Саміт лідерів південноамериканських держав рішуче засудив інцидент із затримкою літака Моралеса в Європі. Сам болівійський президент впевнений, що за цим стоїть Вашингтон. "Без США нам буде краще і в області політики, і в області демократії", - заявив він.

Президент Болівії Ево Моралес пригрозив закрити посольство США у своїй країні після інциденту з затримкою його літака в Європі.

"Ми вивчимо ситуацію, і якщо треба, закриємо посольство США у Болівії", - заявив Моралес саміті лідерів південноамериканських держав в болівійському місті Кочабамба.

"Нам не потрібне американське посольство у Болівії. У мене не здригнеться рука закрити його. У нас є гідність, суверенітет. Без США нам буде краще і в області політики, і в області демократії", - підкреслив він.

Моралес звинуватив Сполучені Штати в тому, що під їхнім тиском ряд європейських держав закрили свій повітряний простір для прольоту його літака, коли він повертався з Москви. Причиною називалася підозра, що на борту літака знаходився колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден, оголошений Вашингтоном у розшук.

У результаті президентський борт Моралеса більше 16 годин був змушений провести у Відні, чекаючи на дозвіл летіти далі. Австрійська влада обшукала літак, але Сноудена там не виявилося.

Після інциденту був скликаний саміт глав держав Союзу Південноамериканських націй (UNASUR), на який прибули президенти Аргентини, Уругваю, Еквадору, Венесуели, Сурінаму, а також представники інших країн Південної Америки. Керівники Колумбії, Чилі та Перу у Кочабамбу не поїхали.

Присутні висловили свою підтримку Моралесу і вимагали, щоб влада Франції, Португалії, Італії та Іспанії публічно вибачилася за цей інцидент.

Франція вже формально вибачилася за відмову пустити президентський літак у свій повітряний простір, пославшись, що в зв'язку з цим перельотом отримувала "суперечливу інформацію".

Міністр закордонних справ Болівії Давид Чокеуанка заявив, що "заяв недостатньо. Ми вимагаємо, щоб всіх винних у цьому неприйнятному, образливому і зловмисному рішенні назвали і покарали".

"Ми ображені і розгнівані. Це акт агресії проти демократії та мирного співіснування країн", - сказав Давид Чокеуанка.

За його словами, європейські країни винні у "порушенні міжнародних договорів, Віденської конвенції, а також прав людини" і "повинні пояснити, чому вони продовжують неоколоніальну політику у XXI столітті".

Нагадаємо, колишній технічний співробітник ЦРУ і Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден, отримав міжнародну популярність після публікації викривальних матеріалів про американські спецслужби, прибув до Москви 23 червня рейсом з Гонконгу як транзитний пасажир.

Влада США звинуватила Сноудена у зраді і шпигунстві і оголосила його в розшук. Сноуден відправив запити з проханням надати політичний притулок більш ніж 20 країнам, від деяких з них він вже отримав відмову. За даними ЗМІ, американець досі перебуває у московському аеропорту "Шереметьєво". !zn

Читайте також:

Інцидент з обшуком літака президента Болівії загрожує посварити Латинську Америку з Європою

Влада Австрії обшукала літак президента Болівії, але не знайшла Сноудена

Джуліан Ассанж і "Репортери без кордонів" закликали Європу захистити Сноудена