UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прес-конференція Байдена показала «зміну тону» американського президенства — BBC

Репортери майже не запитували Байдена про пандемію та економічну кризу.

Джо Байден чекав довше, ніж будь-який сучасний президент, щоб провести свою першу «офіційну» прес-конференцію в ролі американського лідера, перетворивши те, що мало б стати відносно рутинною подією, на гучну сенсацію у ЗМІ, пише BBC.

Зміна тону

Яка різниця між двома американськими лідерами. Прес-конференції колишнього президента США Дональда Трампа були схожими на справжнє змагання, де головнокомандувач намагався довести своє панування над опозиційними ЗМІ.

Виступ Байдена, порівняно з прес-конференціями Трампа, можна назвати «нудним», але в хорошому сенсі. Кожен крок нового президента США був обережним і зваженим.

Можливо, прес-конференція Байдена не була ідеальною, але консерватори встановили настільки низький рівень очікувань, що, як і в президентських дебатах, Байден не виправдав більшість скептичних прогнозів.

Перед тим, як почати відповідати на запитання журналістів, Байден озвучив кілька підготовлених заздалегідь зауважень. Його основна увага була зосереджена на «політичній спадщині», яку він отримав на посаді президента, пандемії коронавірусу та економічній кризі.

Байден повідомив, що до його 100-го дня перебування на посаді медичні працівники розподілять 200 мільйонів щеплень від коронавірусу.

Він також нагадав про пакет економічної допомоги, який був підтриманий Конгресом - фіскальний стимул, що має сприяти економічному відновленню країни після коронакризи.

"Допомога є. Надія вже близько", - сказав він.

Репортери не витрачали часу на запитання про пандемію чи економіку після таких ремарок Байдена. Це продемонструвало те, що адміністрація нового президента, принаймні на думку журналістів, зробила хорошу роботу, вдало розпочавши свій шлях в ролі керівництва США.

Під тиском міграційної кризи

Репортери неодноразово тиснули на Байдена запитаннями про погіршення ситуації на американсько-мексиканському кордоні, оскільки велика кількість мігрантів, включаючи дітей, намагається потрапити до США.

Байден не надав багато інформації стосовно цієї проблеми, це свідчить про те, що він хотів, аби заголовки у ЗМІ після прес-конференції стосувалися інших тем. У своїй відповіді на питання щодо кризи на кордоні, Байден звинуватив Трампа у скороченні допомоги країнам Центральної Америки, яка могла б усунути основні причини гуманітарної кризи. Мігранти намагаються потрапити в США не тому, що він «добрий хлопець», який впустить їх, Байден пояснив сплеск кількості мігрантів циклічністю. Серед іншого, Байден пообіцяв, що якщо ставлення до дітей на кордоні не буде покращено, він почне звільняти тамтешніх працівників.

Цікаво, але зазвичай Байден дуже рідко згадує свого попередника по імені, але коли його запитали про міграційну політику Трампа, новий президент США розкритикував його, чітко вказавши на помилки.

Демократи називали імміграційну політику Трампа «безсердечною», тепер завдання Байдена – виправити помилки попередника.

Питання інфраструктури

«Імміграція, контроль над зброєю, виборче законодавство, зміна клімату - все це довгострокові проблеми», - сказав Байден.

Потім президент додав, що його наступний пріоритет - великі витрати на інфраструктуру.

Це досить актуальна проблема для США. Адміністрація Трампа робила безліч марних спроб встановити нові витрати на великі проекти громадських робіт як спосіб збільшення робочих місць та допомоги економіці. Однак, вирішувати цю проблему доведеться команді Байдена. Різниця в тому, що адміністрація нового президента більше уваги буде приділяти зростанню витрат на «зелені» енергетичні проекти, а також роботу над підвищенням мінімальної заробітної плати.

З усіх потенційних пунктів порядку денного Байдена, інфраструктура, найімовірніше, отримає частину підтримки і від республіканців, попри політичну поляризацію.

Афганістан та Китай

Не оминула прес-конференція і питань щодо зовнішньої політики. Байден заявив, що США навряд чи повністю виведуть війська з Афганістану до кінцевого терміну 1 травня, але у 2022 році, швидше за все, американських військ там не буде.

"Ми виведемо війська з Афганістану. Питання в тому, коли це станеться. Чекати залишилося недовго", - сказав він.

Щодо Китаю, президент намагався «вгамувати» палкі дискусії про зростання протистояння між країнами.  

"Я не шукаю конфронтації", - сказав він. Але потім додав, що під час його президенства Китай не буде найпотужнішою державою в світі. За такої риторики конфлікту важко уникнути.

Переобрання

Важко уявити собі прес-конференцію, на якій репортери не торкнулися б теми нових президентських виборів.

Байдена запитали, чи не збирається він балотуватися на переобрання. Новий президент сказав, що має намір балотуватися на другий термін, зберігаючи співпрацю з віце-президентом Камалою Гарріс.

Читайте також: Байден відповів на ракетні запуски КНДР

Президент США Джо Байден заявив у четвер, що планує переобратися в 2024 році. Про це він сказав на своїй першій офіційній прес-конференції з моменту його інавгурації.

78-річний Байден - став найстарішою людиною, яку обрали на посаду президента в історії США, і були припущення, що він буде служити тільки один чотирирічний термін.