UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем’єр Вірменії ще раз фактично підтвердив можливе визнання суверенітету Азербайджану над Нагірним Карабахом

За словами президента Євроради, Азербайджан та Вірменія прихильні до Алма-Атинської декларації 

У Брюсселі 13-14 травня відбулись двосторонні та тристоронні зустрічі між президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Як заявив Мішель, «лідери поділяли спільну готовність до миру на Південному Кавказі», а він вважає, що «необхідно зберегти імпульс для здійснення рішучих кроків у напрямку підписання всеосяжної мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном».

За словами президента Європейської Ради, сторони домовилися про відновлення двосторонніх зустрічей з прикордонних питань включно із узгодженням кордонів (делімітацію). 

«Лідери підтвердили свою однозначну прихильність Алма-Атинській декларації 1991 року та відповідній територіальній цілісності Вірменії (29 800 кв. кілометрів) та Азербайджану (86 600 кв. кілометрів). Остаточна делімітація кордону буде узгоджена шляхом переговорів», – заявив Мішель.  

Нагадаємо, що Алма-Атинська декларація є одним з документів, що підтверджували припинення існування СРСР та встановлював принципи взаємовідносин і співробітництва вже незалежних країн. В тому числі, цією декларацією країни-підписанти визнавали територіальну цілісність одна одної та непорушність існуючих кордонів. Вірменія та Азербайджан також є її підписантами. За словами Мішеля виходить, що Вірменія йде до того, щоб визнати Нагірний Карабах територією Азербайджана, оскільки він був його частиною за часів СРСР. 

Читайте також: Азербайджан встановив прикордонний пункт на дорозі між Вірменією та Карабахом

У квітні прем’єр-міністр Вірменії Пашинян вже фактично допустив визнання суверенітету Азербайджану над Нагірним Карабахом, у разі взаємного визнання країнами «радянських» кордонів. 

Нагадаємо, що переговорні процеси із залученням міжнародних посередників тривають впродовж квітня-травня. Першого травня глави МЗС Вірменії та Азербайджану зустрічалися у Вашингтоні, де вели перемовини за посередництва держсекретаря США Ентоні Блінкена. Після зустрічі у Брюсселі із Шарлем Мішелем, заплановані зустріч першого червня у Кишиневі, а також зустріч у Москві (про дату не повідомляється). 

Перед переговорами у Брюсселі, 10-11 квітня в Нагірному Карабаху знову сталося загострення – сторони заявили про взаємні обстріли через які загинув військовий Азербайджану й були поранені з обох боків.