UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Угорщини порівняв ЄС з СРСР

Це не перший раз, коли Орбан порівнює Євросоюз з Радянським Союзом

Угорщина не може прийняти зв'язок між доступом до фондів Європейського Союзу та дотриманням критеріїв верховенства права, бо це було б схоже на діяльність ЄС як в колишньому Радянському Союзі, заявив в п'ятницю прем'єр-міністр Віктор Орбан, передає Reuters.

Націоналіст Орбан, який перебуває при владі понад десяти років і якого критикують за ерозію демократії в Угорщині, сказав, що "не можна забрати угорські гроші", а поточні дебати ЄС щодо критеріїв є "технічними".

Орбан сказав, що в четвер він говорив з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель про регулювання. За його словами, критерії будуть рівносильні "шантажу на ідеологічній основі без об'єктивних критеріїв".

"Це не те, чого ми хотіли... ми не створювали ЄС для того, щоб у нас був другий Радянський Союз", - додав Орбан, не загрожуючи накласти вето на весь бюджетний процес ЄС.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецькі, головний союзник Орбана, направив в установи Європейського Союзу лист із загрозою ветувати бюджет 2021-2027 років в разі, якщо доступ до грошей ЄС буде залежати від урядів, які поважають верховенство права.

Така обумовленість була однією з ключових проблем для Європейського парламенту і ряду північноєвропейських країн, таких як Нідерланди, які хотіли ще більш жорстких умов.