UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Польщі: «Ситуація на польсько-біллруському кордоні є виявом державного тероризму»

Моравецький назвав її також «тихою помстою» Лукашенка.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав ситуацію на кордоні Польщі та Білорусі  політичною, а не міграційною кризою, яку спровокував самопроголошенний президент Білорусі Алєксандр Лукашенко для дестабілізації ситуації в ЄС, інформує РАР.

Глава уряду заявив: "Події останніх днів - це випробування для Польщі та для Європи, і ми усвідомлюємо, що ризики можуть зрости, що ситуація може погіршитися, що нам, можливо, доведеться мати справу з новими методами провокації з боку Лукашенка".

"Це "тиха помста" Олександра Лукашенка за підтримку демократичних виборів населення в Білорусі у серпні минулого року", – підкреслив прем'єр-міністр.

За його словами, така ситуація на кордоні є виявом державного тероризму.

Речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив, що Польща не виключає сценарію повного закриття кордону з Білоруссю через натовп мігрантів.

Читайте також: Лукашенко використовує мігрантів як інструмент тиску на ЄС — The Guardian

Мігранти, які прямують в Польщу з Білорусі, намагаються прорватися на територію країни, хоча їх не пускають. Очільник Міноборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що у зв'язку з цим там було збільшено чисельність військових.

Декілька днів тому Блащак заявив про стан бойової готовності на кордоні з Білоруссю. Заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик звинуватив владу у Мінську в тому, що вона домагається ескалації конфлікту, яка призведе як мінімум до загибелі однієї зі сторін.

Читайте також: Лукашенко використовує мігрантів як інструмент тиску на ЄС — The Guardian

Про те, як Польща протистоїть "міграційній війні", розв'язаній диктатором Білорусі, читайте в статті Олександра Шевченка"Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість".