UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр-міністр Словаччини публічно вибачився за свій "жарт" про Закарпаття

Повідомлення з вибаченням Матович закінчив словами українською: "Словаччина - твій друг".

Прем'єр-міністр Словацької Республіки  Ігор Матович вибачився за свій невдалий "жарт" про "обіцянку Закарпаття на російську вакцину". Відповідне повідомлення він опублікував у Twitter.

"Позиція Словаччини щодо територіальної цілісності України завжди була дуже чіткою. Повага до міжнародного права є обов’язковою. Перепрошую у всіх українців за свою недоречну реакцію, яка може підірвати їх справедливі зусилля", - написав Матович.

Закінчив він свою публікацію словами "Словаччина - твій друг", які написав українською мовою, а в дописі позначив президента України Володимира Зеленского і міністра закордоннихсправ Дмитра Кулебу.

Читайте також: «Обмін Закарпаття на вакцину»: Україна вимагає пояснень від Словаччини за «жарт» прем'єра Матовича

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович некоректно "пожартував" щодо України. Він нібито пообіцяв Росії Закарпатську область в обмін на вакцину проти коронавірусу "Спутнік-V". 

На це одразу відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. У відповідь він запропонував словацькому прем'єру віддати кілька регіонів Словаччини за російську вакцину. Кулеба зазначив, що подібні «фінти» не сприяють продовженню дружніх відносин.

Пізніше до МЗС України був запрошений тимчасовий повірений у справах Словацької Республіки в Україні Матуш Корбу, якому було висловлено протест через некоректне висловлювання прем'єр-міністра Словаччини.

Посол України Юрій Мушка також зробив відповідний демарш в МЗС Словацької Республіки.

4 березня за невдалий "жарт" прем'єра вибачився міністр закордонних справ Словацької Республіки Іван Корчок.