UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем’єр-міністр Словаччини іде у відставку через таємну купівлю «Спутнік V»

Раніше Матович некоректно «пожартував» про готовність віддати за російську вакцину один із регіонів України.

Прем’єр-міністр Словаччини Іґор Матович іде у відставку через таємну закупівлю урядом партії російської антиковідної вакцини «Спутнік V», пише «Радіо Свобода»

Відставки прем’єра тривалий час вимагали опозиція, дві партії урядової коаліції з чотирьох і президентка Зузана Чапутова, у відставку вже подали сім міністрів. Закупівля препарату, який не схвалений до використання у ЄС, і спосіб, у який це було зроблено, спричинили політичну кризу в країні.

Матович планує продовжити працювати в уряді на посаді міністра фінансів. Натомість чинний очільник Мінфіну Едуард Геґер сяде у крісло прем’єра. Геґер входить до найбільшої коаліційної партії «Звичайні люди і незалежні особистості» (OĽaNO) Іґоря Матовича.

Інші політичні сили підтримали крок Матовича, однак досі залишається невідомою позиція однієї  з менших коаліційних партій «Свобода і солідарність» (SaS). Представники партії не хочуть бачити Матовича у новому складі уряду на жодній з посад і погрожували виходом з коаліції.

Чинний прем’єр натомість вимагав створити для себе у новому уряді посаду віцепрем’єра у справах боротьби з корупцією, але врешті знизив амбіції.

1 березня до Словаччини прибув російський військовий літак з першою партією «Спутнік V». Цю закупівлю прем’єр і голова МОЗ організували таємно від коаліційних партнерів, витративши бюджетні кошти. Коли інші партії поставили перед фактом, різко розкритикували цей крок.

Проти використання російської вакцини виступила й президентка Чапутова. Уже доставлений препарат зберігається на складах, а словацький Державний інститут контролю медпрепаратів досліджує вакцину. Нещодавно завершилося випробування на мишах і морських свинках, які не виявили негативних наслідків.

Поки що єдиною країною ЄС, яка використовує несхвалений «Спутнік V», є Угорщина, нею вакцинувався й міністр закордонних справ країни Петер Сійярто. Але й там частка щеплень нею становить лічені відсотки від загального числа вакцинацій.

Європейське агентство медпрепаратів (ЕМА) цього місяця розпочало «поточний перегляд» щодо цієї вакцини на підставі даних з різних джерел. Однак у Європі впевнені, що потреби у ній немає, бо вистачить чотирьох уже схвалених на цей час вакцин.

Читайте також: Міністр охорони здоров'я Словаччини пішов у відставку через російську вакцину

Нагадаємо, 3 березня Ігор Матович некоректно «пожартував» про Україну. Він жартома пообіцяв Росії Закарпатську область в обмін на вакцину проти коронавірусу «Спутнік V».

На це одразу відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. У відповідь він запропонував словацькому прем'єру віддати кілька регіонів Словаччини за російську вакцину. Кулеба зазначив, що подібні «фінти» не сприяють продовженню дружніх відносин.

Пізніше до МЗС України був запрошений тимчасовий повірений у справах Словацької Республіки в Україні Матуш Корбу, якому було висловлено протест через некоректне висловлювання прем'єр-міністра Словаччини.

Посол України Юрій Мушка також зробив відповідний демарш в МЗС Словацької Республіки.

4 березня за невдалий «жарт» прем'єра вибачився міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок.

Докладніше про те, як російська вакцина викликала політичну кризу в країні-члені ЄС, читайте у статті Олексія Коваля ««Спутнік V» завис над Словаччиною» у ZN.UA.