UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр-міністр Іспанії попросить Байдена вислухати Китай і Бразилію щодо України — Reuters

Іспанія відіграє роль посередника між Європою, Латинською Америкою та США

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який у березні закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна підтримати українську «формулу миру», 12 травня зустрінеться з президентом США Джо Байденом. Під час перемовин Санчес закликає Сполучені Штати надавати більшої ваги думкам країн, що не входять до НАТО, щодо війни в Україні – таких як Бразилія та Китай, повідомляє Reuters із посиланням на джерело в дипломатичних колах Іспанії.

Мадрид погоджується з Вашингтоном щодо незаконності вторгнення Росії в Україну та необхідності озброїти сили Києва. Але Іспанія позиціонує себе як посередника через тісні зв'язки з країнами Латинської Америки та більш примирливі відносини з Пекіном.

Санчес передасть Байдену погляди Китаю та Бразилії й запропонує надавати більшої ваги думкам не членів НАТО, які «також постраждали від війни», повідомив іспанський дипломат.

Читайте також: Іспанія відправила до України першу партію танків Leopard 2

Також іспанський прем’єр окреслить Байдену концепцію «відкритої стратегічної автономії» – центральної політики, якої він буде дотримуватися під час головуванні у Раді Європейського Союзу у другій половині 2023 року. 

Серед тем переговорів Санчеса та Байдена – потенційна співпраця у виробництві та/або постачанні мікрочіпів й напівпровідників, а також у розробці рідкоземельних мінералів у Латинській Америці.

Читайте також: Радник президента Бразилії Лули відвідав Київ

Цього року прем’єр-міністр Іспанії прибув до Києва на річницю російського повномасштабного вторгнення. Він запевнив, що Іспанія «підтримуватиме Україну та її народ доти, доки мир не повернеться в Європу».

У березні Санчес перебував із візитом у Китаї, де закликав Сі Цзіньпіна провести переговори з президентом України Володимиром Зеленським та дізнатися з перших вуст про мирний план Києва. Що відповів на його пропозицію китайський лідер, Санчес не повідомив. Відомо, що перший телефонний дзвінок між Сі та Зеленським відбувся наприкінці квітня.