UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія "може випробовувати" країни НАТО інцидентом з буями — прем'єр-міністр Фінляндії

Росія роздратувала своїх сусідів по НАТО провокаціями на кордоні.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо

Росія "може випробовувати" країни-члени НАТО на своєму західному кордоні нещодавніми діями, пов'язаними з інцидентом з буями на річці Нарва, заявив прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо. Виступаючи в Ризі сьогодні 24 травня під час свого візиту до Латвії Орпо сказав, що "ми повинні бути добре підготовлені до всіх видів загроз, що надходять з Росії", зазначає Bloomberg.

Його коментарі з'явилися після інциденту, що стався в четвер 23 травня, коли російські прикордонники були звинувачені естонськими колегами в тому, що вони зняли буї на річці Нарва, що розділяє дві країни. Раніше цього тижня пропозиція Міністерства оборони Росії щодо розширення територіальних вод в Балтійському морі викликала різку реакцію з боку Литви й Фінляндії. Пізніше документ, що містив проєкт пропозиції, був видалений з урядового сайту Росії без пояснення причин.

"Звичайно, ми бачимо, що усі ці проблеми у Фінляндії, Литві, Естонії поєднує часовий зв'язок, але зараз настав час заспокоїтися і дуже уважно подивитися на те, що насправді відбувається. Можливо, вони [росіяни] нас випробовують, але ми цього ще не знаємо", — повідомив Орпо.

Він додав, що Росія залишатиметься "найбільш значущою прямою загрозою європейській безпеці". Латвійська колега Орпо Евіка Сіліня, виступаючи на тій же прес-конференції, сказала, що "очевидно, що Росія шукає нові способи використання гібридних дій як на морі, так і на сухопутних кордонах", додавши, що сусіди Росії "повинні бути стійкими".

Читайте також: МЗС Естонії викликало представника посольства РФ через інцидент із буями

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Фінляндії попередив про гібридні загрози з боку Росії, яка атакує ЄС на багатьох фронтах, від глушіння GPS сигналів до мігрантів, яких РФ використовує для тиску на країну. ЄС повинен краще реагувати на це, вважає Петтері Орпо.