UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем’єр-міністр Болгарії: ЄС став залежним від газу з Росії через провальну реакцію на анексію Криму

Голова болгарського уряду пояснив, чому Москві вдається шантажувати європейські уряди енергоносіями на тлі війни проти України.

Європа опинилася в енергетичній пастці Росії, тому що не змогла адекватно відреагувати на російську анексію Криму.

Про це на Всесвітньому економічному форумі в Давосі сказав прем’єр-міністр Болгарії Кіріл Петков.

«Коли Росія анексувала Крим, ми всі сказали: «Добре, ми тепер підвищимо свою політичну критику проти Владіміра Путіна». Але ми не виконали власну домашню роботу. Попри все, ми дозволили збудувати «Південний потік», через який Росія постачає газ в Європу через територію Туреччини. Ми дозволили «Газпрому» володіти підземними сховищами в Європі. Ми допустили побудову «Північного потоку-2», який збиралися запустити аж поки Німеччина не сказала «ні»», - пояснив голова болгарського уряду.

Він також вказав на те, що європейські країни дозволили Москві наповнити свої посольства агентами спецслужб. 

Читайте також: Вітренко в Давосі розповів, як Європа просила не блокувати транзит газу з Росії на тлі війни

«Богларія невелика, але в нас було близько 18 таких російських «дипломатів» зі спецслужб. Більше того, ми не просто стали залежними від російського газу, ми ще й прив’язали до Росії свою електрогенерацію. Ми дозволили Москві визначати ціни на електроенергію в наших країнах. І ось, коли почалося вторгнення в Україну, наша реакція виявилася ослабленою саме через усі ці залежності», - додав Петков.