UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Чехії закликав Євросоюз вислати хоча б по одному російському дипломату

Таку заяву Бабіш зробив під час неформального онлайн-саміту Європейского Союзу.

Прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш закликав лідерів країн ЄС вислати хоча б по одному дипломату РФ, передає газета iDnes. Так Бабіш запропонував виразити солідарність з Прагою у справі щодо вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце.

"Європа не може прийняти такі дії. Ми завжди повинні розуміти, що коли одна держава-член піддалася нападу, це фактично напад на всіх. Тому я попросив, щоб вони розглянули питання про висилку хоча б одного дипломата", — сказав Бабіш під час неформального онлайн-саміту Євросоюзу, що відбувається у португальському Порту.

Вказано, що прем’єр Чехії ще вранці розповів журналістам про заклик партнерів до солідарності.

Читайте також: Росія вислала дипломатів країн Балтії та Словаччини після висилки її агентів під діпприкриттям

17 квітня чеські правоохоронці закінчили розслідування вибуху на військових складах у місті Врбетице, яке тривало 6,5 років. Як повідомляють місцеві ЗМІ, у 2014 році склади використовувала комерційна компанія Imex Group, що займається торгівлею зброєю. Зброю зі складів планували відправити болгарській збройовій фірмі Emco, а звідти - в Україну та Сирію.

Росію такі плани не влаштовували, тож вона намагалася зірвати поставку, знищуючи склади та намагаючись отруїти власника Emco Еміліана Гебрева. Згодом група, яка намагалася вбити болгарського бізнесмена, поїхала у Солсбері, де здійснила замах на шпигуна-перебіжчика Сєргєя Скрипаля.

Після завершення розслідування чеський уряд офіційно звинуватив Росію в організації диверсії, з країни вишлють 18 дипломатів. Деяких з них підозрюють у роботі на спецслужби РФ.