UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Угорщини запевнив Путіна, що автоматичного продовження санкцій проти РФ не буде

Орбан закликав до поліпшення відносин між ЄС і Росією.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який перебуває з візитом у Росії, запевнив президента РФ Володимира Путіна, що, коли закінчиться поточний строк головного пакету санкцій Євросоюзу проти Москви в кінці липня, автоматичного продовження його не буде.

У свою чергу, Путін в черговий раз заявив, що Мінські угоди повинен виконувати сама Україна, але не згадав про зобов'язання, які має виконати Росія.

Крім цього, Орбан закликав до поліпшення відносин між Євросоюзом і Росією. Він підкреслив, що Будапешт зацікавлений у такому поліпшенні, що відповідало б інтересам Угорщини.

Нинішній уряд Угорщини вже багато разів виступав за зняття санкцій з РФ. В Євросоюзі уряд Орбана звинувачують у порушенні низки положень ЄС у галузі прав людини, свободи слова, незалежності судочинства тощо. Також Орбана звинувачують за його проросійську позицію і тісні відносини з Путіним.

Санкції Заходу проти Москви були введені в 2014 році декількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше з причини підтримки проросійських сепаратистів в Донбасі. Зокрема, в кінці липня 2014 року ЄС (а також США) ввели економічні санкції відносно Росії, що стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей.

Наприкінці минулого року США розширили список фізичних і юридичних осіб, відносно яких були раніше введені санкції за їх дії з дестабілізації в Україні. Рада Європейського союзу продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року.

Видання "Дзеркало тижня. Україна" присвятило російсько-українському конфлікту і введенню санкцій проти РФ проект "Викрадення Європи". У рамках проведеного дослідження журналісти ZN.UA склали карту лояльності країн ЄC до Росії. Позиції кожної з 28 держав-членів враховувалися крізь призму російської агресії на сході України та окупації Криму.