UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Канади впевнений, що дії міжнародної коаліції зупинили просування ІДІЛ

Ще рік тому терористи майже "підім'яли під себе" весь регіон, зазначив Харпер.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер заявив, що дії ряду західних країн, зокрема США і Канади, в Сирії та Іраку зупинили наступ бойовиків терористичної організації "Ісламська держава", але говорити про закінчення бойових дій ще передчасно.

"Втручання мало ефект і в значній мірі зупинило наступ ІДІЛ, зокрема, на півночі Іраку, а також в якійсь мірі в інших частинах країни і в Сирії. Але може бути не настільки, як би нам хотілося", - сказав Харпер.

Канадський прем'єр додав, що ще рік тому ісламісти майже "підім'яли під себе" весь регіон, але були зупинені завдяки втручанню міжнародної коаліції. Однак, за словами Харпера, боротьба з ІДІЛ ще "далека від завершення".

Читайте також: США попросили Австралію приєднатися до повітряної військової операції проти ІДІЛ

Раніше повідомлялося, що бойовики ІДІЛ використовують десятки тисяч мирних людей в якості живого щита в місті Фаллуджа з метою протистояти наміру уряду Іраку звільнити провінцію Анбар від ісламістів.

13 червня уряд Іраку офіційно оголосило про початок масштабної військової операції з повернення контролю над західною провінцією Анбар, яка на даний момент знаходиться під владою бойовиків ІДІЛ. В даній провінції розташовані такі великі міста, як Рамаді і Фаллуджа.

У травні Пентагон звинуватив армію Іраку в небажанні воювати проти ІДІЛ. Глава Пентагону Ештон Картер заявив , що США можуть допомогти багатьом армії Іраку, але нездатні наділити їх бажанням воювати.

Раніше в Пентагоні заявили, що на розгром терористичної угруповання ІДІЛ піде до 10 років. Також у Пентагоні зазначили, що ісламісти змінили свою тактику з метою скоротити втрати від авіаударів коаліції. Американський президент Барак Обама заявляв, що Вашингтон не має закінченоїстратегії зі звільнення Іраку від терористичного угруповання ІДІЛ.