UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Іраку оголосив про перемогу над ІДІЛ

Хайдар аль-Абаді оголосив про звільнення міста Мосул, яке екстремісти захопили в 2014 році.

Прем'єр-міністр Іраку Хайдар аль-Абаді офіційно оголосив перемогу над екстремістським угрупованням "Ісламська держава", повідомляє BBC.

"Відтепер проголошую кінець, програш і провал терористичної "держави" брехні і тероризму, яку проголосила терористична організація "Ісламська держава" з Мосула", - сказав прем'єр-міністр Іраку.

За його словами, місто Мосул, друге за розміром в Іраку, яке екстремісти захопили в 2014 році, і в якому вони проголосили свій "халіфат", вже повністю звільнено.

За словами Аль-Абаді, нове завдання - створити стабільність, відновити міста і очистити осередки "Ісламської держави". Це вимагає значних зусиль розвідки і силових структур, а також утримати єдність, яка, за словами прем'єра, допомогла в боротьбі з екстремістами.

При цьому за кілька годин до виступу з Мосула повідомляли про серйозні бої в невеликій частині Старого міста, площею менше 1 кв км, де ще чинили опір останні сотні або десятки бойовиків. Нині не відомо, чи остаточно припинили цей опір до виступу прем'єра.

Нагадаємо, в листопаді минулого року прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді закликав бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" скласти зброю в місті Мосул.