UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представників Білорусі та Росії не запросили на річницю звільнення Бухенвальда

Офіційна Білорусь образилася

Офіційних представників Білорусі та Росії не запросили у ФРН до участі у пам'ятних заходах, яки присвячені 77-им роковинам звільнення концтаборів Бухенвальд та Дора-Міттельбау, повідомляє DW.

Причина – війна, розв'язана Росією проти України.

Раніше адміністрація Меморіального фонду Бухенвальда та Дора-Міттельбау повідомила консульські представництва Росії та Білорусі, що їхня присутність на заходах небажана.

Директор фонду Єнс-Крістіан Вагнер (Jens-Christian Wagner) назвав нестерпною навіть думку про можливу участь білоруських чи російських офіційних осіб у пам'ятних заходах, нагадавши про загибель колишнього в'язня Бухенвальда Бориса Романченка внаслідок російського обстрілу Харкова.

Як уточнили потім в адміністрації фонду, на пам'ятні заходи замість офіційних осіб із Росії та Білорусі запросили представників громадянського суспільства.

Посла Німеччини у Мінську Манфреда Хутерера (Manfred Huterer) викликали вчора у МЗС Білорусі та вручили ноту протесту.

В ноті йдеться про "неприпустимість зневажання пам'яті жертв білоруського народу в роки Другої світової війни та десятків тисяч білоруських в'язнів концтаборів" і про те, що відмова запрошувати офіційних представників республіки не може бути виправдана "миттєвими або кон'юнктурними міркуваннями".

В адміністрації Меморіального фонду Бухенвальда та Дора-Міттельбау, однак, наголошували раніше, що на пам'ятних заходах вшанують усіх жертв концтаборів, включаючи російських, білоруських та українських в'язнів.

Читайте також: Європа вводить додаткові санкції проти Білорусі

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко надає повне сприяння російським окупантам. Зокрема, відкриває доступ до військової та цивільної інфраструктури. Саме с території Білорусі ведуться ракетні обстріли та бомбардування українських міст, а також вторгнення в Україну російських військ.

Проти васала агресора запроваджено санкції Євросоюзу та його партнерів.