UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представники ХАМАС прибули в Каїр для зустрічі з посередниками щодо переговорів про припинення вогню в Газі

Втім, поїздка делегації ХАМАС до Єгипту не означає, що угруповання братиме участь у наступному раунді переговорів.

Делегація ХАМАС прибула до Каїра в суботу, 24 серпня, щоб заслухати посередників щодо нового раунду переговорів про припинення вогню в Секторі Гази, які відбулися в столиці Єгипту. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Ізраїль знайшов тіла ще шістьох загиблих у полоні ХАМАС заручників

“ХАМАС підтвердив свою відданість тому, що він схвалив 2 липня, що ґрунтується на пропозиції президента США Джо Байдена, і готовність реалізувати це”, - заявив у суботу високопоставлений представник угруповання Іззат ар-Рішк.

У липні ХАМАС прийняв пропозицію Штатів розпочати переговори про звільнення ізраїльських заручників, після першого етапу потенційної угоди, спрямованої на припинення війни в Газі.

Згідно з заявою іншого високопоставленого представника угруповання Махмуда Мардаві пов'язаним із ХАМАС ЗМІ, поїздка делегації до Каїра не означає, що угруповання братиме участь у наступному раунді переговорів.

У четвер, 22 серпня, представники Ізраїлю перебували в столиці Єгипту, де зустрілися з посередниками від Сполучених Штатів, які представили “компромісну пропозицію”, спрямовану на врегулювання суперечок, зокрема, щодо питання присутності Ізраїлю в стратегічних районах Сектору Гази.

Проте не було жодних ознак прориву в ключових суперечливих питаннях, включаючи наполягання Ізраїлю на збереженні контролю над так званим Філадельфійським коридором на кордоні між анклавом і Єгиптом.

ХАМАС звинувачує Ізраїль у тому, що він відступає від раніше досягнутих домовленостей на переговорах. Ізраїль це заперечує. Угруповання також заявляє, що Штати не є добросовісним посередником.

Читайте також: Відповідь Ізраїлю за вбивсто лідера ХАМАСу може "зайняти багато часу" — речник КВІР

Переговори про припинення вогню тривають уже місяцями, але поки що не привели до прориву в припиненні війни в Газі та звільненні заручників.

Водночас, за словами речника Білого дому з питань національної безпеки Джона Кірбі, перші сигнали вказують на те, що дискусії в Каїрі були конструктивними, але заплановано ще більше переговорів. Справи просуваються вперед, заявив Кірбі, намагаючись спростувати повідомлення про те, що переговори й угода про припинення вогню близькі до зриву.