UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Правда є правдою»: прокурор МКС обіцяє встановити, чи вчиняються в Україні військові злочини

Карім Хан воліє якнайшвидше розслідувати факти злочинів військових РФ на території України.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вкотре наголосив, що МКС продовжить розслідування фактів військових злочинів з боку Росії. Він заявив це на тлі заперечень міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова в ООН вчинених військовими його країни звірств в Україні.

«Правда є правдою. Політики можуть робити свої заяви, але я був у  Бучі. Я бачив тіла в мішках для трупів, і це були справжні люди. Ми повинні розслідувати, як вони загинули, чи були скоєні злочини, і якщо так, то хто несе відповідальність», — сказав Хан в ефірі СNN. 

За його словами, він звернувся до Росії з пропозицією зустрічі з Лавровим, проте відповіді не отримав.

«Є пропаганда та контрпропаганда, часткова правда та дезінформація, і ми повинні відокремити факти, щоб отримати дистильовану, чисту інформацію», — додав він. 

Хан вже тричі за час повномасштабного вторгнення побував в Україні і сказав, що вражений як руйнуваннями, які зазнала країна, так і надією та рішучістю українців.

На його переконання, перебування в Україні в розпал війни дає «доступ до доказів раніше за те, як в них можуть втрутитись», додав він. В Києві діє постійне представництво Міжнародного кримінального суду.

Пріоритетними для розслідування МКС він назвав злочини проти дітей, скоєні, зокрема, у лікарнях та школах, а також незаконне вивезення українських дітей до Росії.

«Усі ваші глядачі знають гасло «ніколи знову», яке ми чули з часів Голокосту, і все ж ми бачимо — на наш превеликий жаль — знову, знову, і знову ці злочини відбуваються. Отже, це момент, коли нам потрібно знову активізувати наші зусилля, щоб показати, що закон — це головне і що він працює. Ми намагаємося довести це якомога швидше», — сказав він.

Читайте також: В Нідерландах спіймали російського шпигуна, який хотів влаштуватись на роботу в Гаазький суд

Нагадаємо, що в липні в Нідерландах відбулася конференція щодо розслідування воєнних злочинів РФ в Україні. Під час зустрічі тодішня генпрокурорка Ірина Венедиктова та представники європейських судових органів скоординували зусилля для розслідування військових злочинів, які скоюють російські агресори в Україні.