UA / RU
Підтримати ZN.ua

Financial Times: Німеччина продовжує сподіватися, що США скасують санкції проти ПП-2

Там вважають, що Штати повинні більше перейматися своїми союзниками.

Німецькі політики працюють над тим, щоб переконати США скасувати санкції проти газопроводу "Північний потік-2". Серед основних пропозицій офіційний Берлін розглядає можливість застосування механізму, який дозволить добудувати газопровід без участі Росії, якщо остання буде, наприклад, тиснути на Україну та зменшувати постачання через її газотранспортну мережу. Про це йдеться в матеріалі видання Financial Times

Німеччина продовжує сподіватися, що нова адміністрація США по-новому подивиться на реалізацію цього проекту.

Видання також акцентує увагу на тому, що книга глави американського Держдепу Ентоні Блінкена під назвою «Союзник проти союзника: Америка, Європа і сибірська трубопровідна криза» знову набирає популярності. Робота побачила світ ще в 1987 році і ніякого стосунку до ПП-2 немає. Проте в ній Блінкен аналізує суперечку між Штатами та ЄС, яка спалахнула на початку 1980-их також через новий газопровід, з допомогою якого повинні були постачати газ з Радянського Союзу у Європу. 

У книзі новий глава Держдепу детально розбирає дії адмінітрації тодішнього президента США Рональда Рейгана. Тоді також було введено санкції проти газопроводу. Саме вони стали причиною виникнення однієї з найважчих криз в трансатлантичних стосунках за весь час Холодної війни. 

"Блінкен стверджує, що Вашингтону важливіше піклуватися про своїх союзників, ніж диктувати їм умови ведення економічних відносин з Москвою", - підсумовує видання. 

Читайте також: Шмигаль: На рівні керівництва немає ніяких сигналів про винесення "Північного потоку-2" за рамки санкцій

Нагадаємо, 19 січня США анонсували введення санкцій проти трубоукладача, який будує "Північний потік-2", трубоукладача "Фортуна" і його власника "КВТ Рус".

В рамках проекту "Північний потік-2" РФ планує прокласти по дну Балтійського моря трубопровід для доставки російського газу в Європу. Потужність газопроводу - 55 млрд кубометрів газу в рік, вартість проекту - € 9,5 млрд.

Будівництво газопроводу зупинилося в грудні минулого року через санкції США. Готовність проекту оцінюється в 94%.

Детальніше про рішення щодо "Північного потоку-2" читайте в статті Сергія Корсунського "Німеччина зосереджується" на ZN.UA.