UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повторні парламентські вибори у ФРН можуть відбутися на Великдень

Провал коаліційних переговорів є поганою новиною для всієї Європи, вважають в ЄС.

Після того як переговори по створенню коаліції "Ямайка" зазнали невдачі, у Німеччині заговорили про повторні парламентські вибори в наступному році. Вони можуть відбутися на Великдень, заявив депутат партії "Зелених", член команди переговорів по коаліції Юрген Тріттін, повідомляє Politico.

"В кінці кінців, перевиборів можна очікувати ближче до Пасхи", - сказав він.

Тріттін брав участь від "Зелених" в коаліційних переговорах з консервативним блоком ХДС-ХСС і Вільної демократичної партії.

"Ми дійшли до межі", - сказав він.

Лідери європейських країн, зокрема, Франції та Нідерландів висловили занепокоєння ситуацією з коаліцією в ФРН. Французький президент Емманюель Макрон заявив про те, що Франція зовсім не зацікавлена у зростанні напруженості в Німеччині і треба йти далі, незважаючи ні на що, пише Europe1.

А міністр закордонних справ Нідерландів Галбе Зійлстра сказав, що провал коаліційних переговорів в Німеччині є поганою новиною для всієї Європи, повідомляє EUobserver.

Нагадаємо, блок Ангели Меркель, партії "Зелені" і "Вільні демократи" не домовилися про формування коаліції після місяця переговорів. Переговори були важкими. Минулого тижня їх учасники, наприклад, засідали 15 годин, закінчивши вранці в п'ятницю так і не домовившись. У неділю пройшов новий раунд, і він розставив всі крапки над "i": переговори про створення парламентської коаліції в Німеччині були перервані через вихід "Вільної демократичної партії" з процесу. Лідер німецьких лібералів Крістіан Лінднер пояснив відмову партії від подальших переговорів "недоліком довіри" між сторонами. За його словами, партіям не вдалося сформулювати загальну ідею модернізації Німеччини, а також він назвав нездоланні суперечності між лібералами і християнськими демократами.

Ангела Меркель залишиться виконуючим обов'язки канцлера, але тепер перспективи формування нового уряду залишаються неясними. Відкривається можливість проведення дострокових парламентських виборів.