UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повені в ЄС: двоє людей загинули, 25 пропали безвісти

Францію та Італію накрив шторм Алекса.

Двоє людей загинули і 25 людей зникли безвісти у Франції і Італії після урагану, що обрушився на прикордонні райони двох країн, в результаті чого в деяких місцях випала рекордна кількість опадів, що спричинило сильну повінь, яка знесла дороги і зруйнувала будинки, заявила влада в суботу, 3 жовтня.

Шторм, названий Алексою, спустошив кілька сіл навколо міста Ніцци на Французькій Рив'єрі. Мер Ніцци Крістіан Естрозі назвав цю повінь найгіршою за більш ніж століття після того, як пролетів над найбільш постраждалим районом на гелікоптері.

«Дороги і близько 100 будинків були знесені або частково зруйновані», - сказав він французькому новинному каналу BFM.

«Я був особливо шокований тим, що побачив сьогодні», - сказав прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс на прес-конференції після відвідання постраждалих районів, додавши, що він стурбований тим, що число загиблих може зрости.

За словами влади, у Франції пропали безвісти щонайменше вісім осіб. За словами місцевих свідків, цитованих кількома французькими ЗМІ, в їх число входили двоє пожежників, машину яких віднесло набряклою рікою.

За словами місцевої влади, в Італії загинули щонайменше дві людини: один - пожежний, а інший - чоловік у віці 30 років, чия машина була знесена в річку після того, як дорога обвалилася. Пропали сімнадцятеро осіб.

Шість німецьких туристів були серед зниклих без вісті після того, як не повернулися з поїздки в гори в провінції Кунео.

Офіційні особи в регіоні П'ємонт повідомили про рекордні 630 мм (24,8 дюйма) дощу всього за 24 години в Самбугетто, недалеко від кордону зі Швейцарією. Глава регіону П'ємонт Альберто Сіріо закликав уряд оголосити надзвичайний стан.

Рівень води в річці По підскочив на 3 метри (9,84 фута) всього за 24 години. Як повідомив France Info директор служби цивільного захисту Жеремі Краншан, випало більше опадів, ніж 3 жовтня 2015 року, коли повені призвели до загибелі 20 осіб у місті Канни на Французькій Рив'єрі і його околицях.

Венеція -  вперше в суботу успішно захистила місто-лагуну від припливу, що принесло велике полегшення після багатьох років повторюваних повеней.

Раніше повідомлялося про те, що в російській Камчатці зафіксована масова загибель морських тварин.