UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потенційна війна США та Китаю за Тайвань може закінчитися катастрофою — The Guardian

У США мало шансів перемогти Китай у військовому протистоянні в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Нещодавно Китай запустив близько 155 військових літаків у зону ідентифікації ППО Тайваню. Представник Держдепу США Нед Прайс сказав, що Америка «дуже стурбована». За дев’ять місяців Китай здійснив 500 таких «рейсів». Якщо війна прийде в Індо-Тихоокеанський регіон, і Вашингтон зіштовхнеться з тиском, щоб вступити у боротьбу за Тайвань, американські політики повинні поглянути на холодну жорстку реальність, яка полягає в тому, що боротьба з Китаєм за Тайвань ризикує обернутися військовою поразкою для США, пише The Guardian.

Насправді Америці краще відмовитись від втручання у програшну війну з Пекіном. Однак, Вашингтон чекає неприємний вибір, якщо Китай нарешті реалізує свої погрози захопити Тайвань силою.

США доведеться обрати відмову від втручання із гірким присмаком або саморуйнівну поразку у війні. У Вашингтоні серед чиновників та лідерів громадської думки панує ідея боротьби, якщо Китай намагатиметься захопити Тайвань силою.

У промові в Центрі стратегічних досліджень заступник міністра оборони Кетлін Хікс заявила, що якщо Пекін вторгнеться на Тайвань, то «у США є значний потенціал у цьому регіоні для контролю подібної ситуації».

Або Хікс не знає про те, наскільки мало військових потужностей США дійсно розгорнули в Індо-Тихоокеанському регіоні, або вона не розуміє, наскільки значний потенціал Китаю, але в будь-якому випадку Америка не може гарантувати повного «стримування» Пекіна від вторгнення на Тайвань.

На початку цього року сенатори Рік Скотт та Гай Решенталер представили Закон про запобігання вторгненню на Тайвань, який, за словами Решенталера, дозволить «президенту США використовувати військову силу для захисту Тайваню від прямого нападу». У разі фактичної атаки, буде величезний тиск, щоб пришвидшити такий законопроект, який уповноважить Байдена діяти.

Немає раціонального сценарію, за якого Сполучені Штати можуть опинитися у безпеці після війни з Китаєм. Найкраще, на що можна сподіватись, - це перемога, в якій США будуть змушені стати постійною силою оборони Тайваню, що коштує сотні мільярдів доларів на рік. Крім того, Америці доведеться постійно бути готовою до неминучої контратаки Пекіна.

Найбільш імовірним результатом буде поразка американських сил, в якій Китай, в кінцевому підсумку, досягає успіху, незважаючи на втручання США. Але найгірший сценарій передбачає те, що війна повністю вийде з-під контролю і переросте в ядерне протистояння.

Такий сценарій змушує США замислитися над тим, щоб відмовитися від прямого бою проти Китаю. Це дозволить Сполученим Штатам опинитися поза межами китайсько-тайванської війни зі збереженням власної військової та економічної сили.

Але це не означає, що США повинні пасивно стояти осторонь і дозволити Китаю безкарно захопити Тайвань. Найефективнішим кроком Вашингтона було б жорстке засудження Китаю. Крім того, Америка могла б очолити глобальний рух, який запровадить болісні санкції проти Пекіна та зробить його міжнародним вигнанцем.

Покарання Китаю не обмежиться лише економікою. Пекіну знадобиться десятиліття, щоб подолати втрати, спричинені війною проти Тайваню, навіть якщо Китай переможе. З іншого боку, Сполучені Штати та західні союзники залишаться у повній військовій силі, домінуватимуть на міжнародних бізнес-ринках і захищатимуть високі моральні позиції, щоб утримати Китай.

Публічно, Вашингтон повинен продовжувати тримати стратегічну неоднозначність, але при цьому донести до тайванських лідерів, що США не можуть безповоротно вступити у реальну війну з Китаєм. Це значно стимулюватиме Тайвань робити правильні політичні кроки та брати участь у переговорах, необхідних для збереження свого незалежного статусу.

Єдиний спосіб, яким США можуть завдати шкоди власній безпеці, - це втягнення у війну, яку Вашингтон, ймовірно, програє. У випадку, якщо Китай силою захопить Тайвань, Вашингтон повинен триматися осторонь від війни, але очолити глобальні зусилля з метою контролю та стримування Китаю, допомагаючи забезпечити посилення глобальної безпеки для наступного покоління, резюмує видання.

Читайте також: Тайвань не хоче військової конфронтації з Китаєм, але захищатиме свою свободу – президентка

Тайвань має намір захищати свою демократію від все агресивнішого Китаю, заявила президентка острова Цай Інвень. Вона попередила про "катастрофічні наслідки" для регіону в разі падіння Тайваню.

Коментарі Цай прозвучали на тлі рекордних порушень зони протиповітряної оборони Тайваню китайськими військовими літаками. 

Детальніше про ситуацію навколо острова читайте в статті Наталії Бутирської "Пекін лякає Тайвань завоюванням".