UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постпред США при ООН попередила, що США будуть стежити за діями влади Ірану

Ніккі Хейлі запропонувала колегам підтримати заклик іранського народу.

Американський постпред при ООН Ніккі Хейлі закликала членів Ради Безпеки Всесвітньої організації підтримати "заклик іранського народу" і заявила, що США пильно стежать за діями уряду Ірану.

"Я прошу всіх моїх колег приєднатися до мене і підтримати заклик іранського народу", – заявила вона, виступаючи на засіданні РБ ООН по Ірану.

"Якщо основоположні принципи нашої Організації хоч щось означають, ми не будемо надавати підтримку в цьому злочині, а будемо вирішувати цю ситуацію. Ми попередили іранський режим, і будемо стежити за його діями", - додала Хейлі.

Вона також закликала уряд Ірану "припинити цензурувати голос народу і відновити доступ до Інтернету".

Нагадаємо, що масові протести в Ірані почалися наприкінці грудня. Протягом кількох днів вони охопили десятки міст, включаючи столицю країни – Тегеран.

Учасники протестів виступають проти введення режиму жорсткої економії, який вдарить по більшості громадян, на тлі збільшення витрат на військові потреби і активної участі в авантюрах в Сирії, Лівані та інших країнах Близького Сходу. Президент Хасан Роухані закликав співвітчизників до спокою.

У свою чергу віце-президент Ірану Есхак Джахангірі звинуватив консервативні кола в підбурюванні до протестів. На його думку, вони використовують економічні проблеми в країні, щоб підірвати реформи, які проводить президент.

У зв'язку з протестами в Ірані заблокували Telegram та Instagram. Влада пояснила таке рішення необхідністю "підтримання миру і безпеки громадян".

У результаті зіткнень протестуючих з поліцією вже загинули більше 20 осіб, близько 1000 - заарештовано.

США і ЄС засудили насильство щодо учасників протестів. МЗС України рекомендувало громадянам, що перебувають в Ірані, уникати місць масового скупчення людей.

Докладніше читайте в матеріалі DT.UA "Масові протести в Ірані: що відомо".