UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постковідний світ зіштовхнеться з кризою у сфері прав людини — The Guardian

Криза у сфері прав людини загрожує глобальній безпеці.

Загострення кризи в галузі прав людини у всьому світі може підірвати і без того нестабільну глобальну безпеку, оскільки деякі уряди продовжують використовувати пандемію COVID-19 як прикриття для просування своїх авторитарних програм, пише The Guardian.

«Кризи будуть множитися, якщо ескалацію репресій з боку урядів під приводом пандемії ігнорувати», - говорить генеральний секретар Amnesty International Агнес Калламар.

Організація заявляє, що ігнорування порушення прав людини і дозвіл державам безкарно зловживати правами своїх громадян може поставити під загрозу «оздоровлення» світу після пандемії.

«Ми спостерігали розробку нових правових інструментів для нібито боротьби з фальшивими новинами, але ці інструменти насправді часто пригнічують свободу слова. Ми бачили напади на правозахисників, особливо захисників навколишнього середовища, у всьому світі, а також репресії проти національних меншин», - сказала Агнес Калламар.

“Голоси та досвід усіх цих людей повинні бути в основі нашого глобального перезавантаження після COVID-19. Якщо ми не будемо це враховувати, кризи будуть загострюватися", -  вважає вона.

За словами Калламар, по всьому світу спостерігалася низка криз, про які не повідомлялося.

Звіт Amnesty International за 2020–2021 роки, опублікований у середу, виявив, що закони про “фейкові новини” у Перській затоці, Угорщині та Сінгапурі використовуються для замовчування критики на адресу урядів та невдалої реакції влади на пандемію.

Влада Сінгапуру застосувала Закон про захист від фальшивих новин та маніпуляцій в Інтернеті, який змушує інтернет та медіа-платформи коригувати або видаляти вміст, який уряд вважає неправдивим. За порушення закону передбачено до 10 років ув’язнення або штраф до мільйона доларів.  

Згідно з повідомленнями, активісти Західної Сахари, яка веде багаторічну боротьбу за незалежність від Марокко, зіштовхнулися з низкою допитів та надуманих звинувачень через свою діяльність у галузі прав людини.

"Західна Сахара живе під пригнобленням протягом багатьох десятиліть, але рішення колишнього президента США Дональда Трампа визнати суверенітет Марокко просто посилило репресії. Люди, які підтримують незалежність регіону бачать, як їм скорочують або заморожують зарплату, за ними слідкують і висувають надумані звинувачення, членам їх сімей погрожують, а деяких навіть катують і відправляють до в'язниці без суду", - заявив активіст Мохамед Ельбайкам.

Ситуація з правами людини на Філіппінах, і без того невтішна, різко погіршилася в 2020 році. У липні 2020 року Філіппіни прийняли законопроект про боротьбу з тероризмом, і відтоді широке та розмите визначення терроризму застосовується для боротьби проти правозахисників. Острівна держава є другою країною після Колумбії за кількістю вбивств правозахисників, згідно з інформацією адвокатської групи Front Line Defenders. Переважна більшість загиблих у 2020 році працювали над проблемами охорони навколишнього середовища, земель та корінних народів.

Звіт Amnesty змалював похмуру картину стану прав людини у всьому світі, а Калламар заявила, що COVID-19 "викрив і яскраво підкреслив усі недоліки в людському суспільстві".

Деякі політичні лідери перетворили пандемію на зброю, використовуючи її для придушення прав людини, вразливі люди помирали тисячами в будинках опіки, ґендерне та домашнє насильство зросло в усіх регіонах світу, а міжнародні органи, такі як Міжнародний кримінальний суд та ООН, не змогли вирішити проблеми, пов'язані з правами людини, сказала Калламар.

Низка урядів світу також застосовувала надмірне насильство для боротьби з пандемією, включаючи Філіппіни, Нігерію та Бразилію, де в першій половині року поліція вбивала щодня в середньому 17 людей, зазначається у звіті.

Влада деяких країн продовжувала жорстоко боротися проти свободи вираження поглядів у 2020 році. Майже в третині всіх країн, за якими слідкувала організація, влада переслідувала або залякувала представників охорони здоров'я та інших ключових працівників, багато з яких зазнавали репресій, включаючи арешт та звільнення, за те, що вони висловлювали занепокоєння щодо безпеки або умов праці під час пандемії.

У звіті, який висвітлював світові тенденції у галузі прав людини, а також тенденції 149 окремих країн, також наголошено на помітному зростанні гендерного та домашнього насильства у всьому світі, оскільки багато жінок та представників ЛГБТ-спільноти зіштовхнулися з бар'єрами для захисту та підтримки.

Калламар вважає, що пандемія підкреслила "нездатність світу ефективно співпрацювати в часи гострої глобальної кризи".

"Єдиний вихід із цього безладу - це міжнародна співпраця", - сказала вона.

Смерть, дискримінація, безробіття та нерівність були глобальними тенденціями: COVID-19 у 2020 році вбив щонайменше 1,8 мільйона людей у всьому світі, тоді як 270 мільйонів зіштовхнулися із гострою незахищеністю, йдеться у звіті.

Читайте також: Демократичні інституції у всьому світі продовжують слабшати — The Economist 

Amnesty International презентувала свою традиційну річну доповідь щодо ситуації з порушенням прав людини в Україні та світі. У пресрелізі зазначається, що у 2020 році наша країна зіштовхнулася із системною кризою в галузі охорони здоров’я, ростом звернень щодо домашнього насильства, тортурами з боку співробітників поліції, утисками вразливих груп, зокрема ромів та ЛГБТІ тощо.

Організація звернула увагу на те, що обмеження, зумовлені пандемією COVID-19, не змогли ефективно запобігти поширенню хвороби.