UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пост прем'єр-міністра Греції вперше отримала жінка

Василика Тану-Христофилу була головою Верховного касаційного суду Греції.

Після відставки Алексіса Ціпраса, тодішнього прем'єр-міністра, главою перехідного уряду Греції офіційно призначена голова Верховного касаційного суду Греції Василика Тану-Христофилу, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Таким чином Тану-Христофилу стала першою жінкою в історії країни, яка зайняла цей пост.

У Четвер вона принесе присягу, а повноцінну роботу в якості прем'єр-міністра почне в п'ятницю.

Призначення Тану передбачено конституцією Греції, в якій говориться, що на перехідний період після відставки прем'єр-міністра і до наступних виборів главою уряду стає голова Верховного суду.

Дата позачергових виборів у Греції, - п'яте за останні шість років, - буде оголошена президентом Прокописом Павлопулосом протягом тижня. Очікується, що вибори призначать на кінець вересня.

Алексіс Ціпрас оголосив про відставку 20 серпня на зустрічі з міністрами та членами правлячої партії "Сіріза" і оголосив про необхідність провести дострокові парламентські вибори.

"Політичний мандат, отриманий на виборах 25 січня, вичерпано, і грекам необхідно знову висловитися про свої уподобання", - сказав Ціпрас.

Представники ультралівого крила партії подав у відставку прем'єр-міністра Греції Алексіса Ціпраса раніше заявили про вихід з фракції СІРІЗА в парламенті, а також про заснування нової політсили. На даний момент у складі 25 осіб вони становлять третю за чисельністю депутатську силу в 300-місцевому парламенті. Вони також вже заявили, що в разі дострокових виборів, вони підуть на них окремо, заснувавши політичну партію "Популярний єдність".

Як пише Bloomberg, Ціпраса буде важче сформувати уряд після дострокових виборів.