UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посольство України направило МЗС Польщі ноту за фактом публікації календаря з "російським" Кримом

Календар на 2021 рік випустило Об'єднанням мусульман Польщі.

Посольство України в Польщі направило ноту в МЗС республіки з проханням посприяти у вирішенні ситуації навколо підпису "Російська Федерація" поруч з кримськими мечетями.

Йдеться про календар на 2021 виданий Релігійним Об'єднанням мусульман Польщі, повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, пише Укрінформ.

Україну не влаштовує, що після видалення напису "Російська Федерація" в електронній версії календаря не з'явився запис про територіальну приналежність території України.

Посольство України спочатку звернулося з проханням про виправлення помилок до Релігійного Об'єднання мусульман Польщі. Об'єднання мусульман принесло вибачення за помилку і внесло зміни в електронну версію календаря.

"Але ці зміни ми вважаємо не повністю коректними, вони не до кінця відображають позицію України, а також і Польщі, де ця організація офіційно зареєстрована", - підкреслив Дещиця.

Читайте також: Кулеба в ОБСЄ заявив, що Україна ніколи не визнає порушення свого суверенітету і закликав продовжити тиск на Росію

Українська дипустанова направила другий лист релігійному об'єднанню мусульман Польщі, в якому міститься прохання вказати в календарі приналежність Криму Україні і звернулася до інститутів, куди вже був розісланий календар, з повідомленням про те, що ці помилки виправлені, а "позиція Об'єднання мусульман Польщі базується на визнанні Криму частиною території України".

"Так як відповіді немає, ми направили ноту в МЗС Польщі, виклавши свою позицію. Офіційна позиція Польщі однозначна: Варшава визнає Крим територією України, не визнає і засуджує окупацію Криму", - зазначив Дещиця.

На сьогодні інтернет-сторінка з календарем видалена з офіційного сайту Об'єднання мусульман Польщі.

Польська релігійна організація об'єднання мусульман Польщі видала календар із зображеннями чотирьох кримських мечетей, відзначаючи окупований український півострів Крим як частину Російської Федерації.

Про це на своїй сторінці Facebook написав член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар Недім Усеінов.

"Я щиро сподіваюся, що це ненавмисний вчинок, вчинок неінформованого редактора, видавець, діючи в поспіху просто не помітив. Тому прошу про пояснення, інакше буду повинен широко повідомити про цю справу в Україні", - написав Усеінов.

Раніше повідомлялося, що Київ виступає за створення позиції спеціального представника Європейського союзу з питань Криму, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Міністр нагадав про систематичні придушення Росією меншин і будь-яких груп, які не згодні з російською окупацією.

Кулеба впевнений що Росія рано чи пізно звільнить окупований Крим.

Нагадаємо, Європейський Союз погодився приєднатися до нової платформи по деокупацію Криму.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи також заявили посли США, Великобританії, Туреччини та інших країн.

Детальніше про окупованій кримської реальності, вчинених під час уроків і подальші дії, читайте в статті першого заступника міністра закордонних справ Еміне Джапарову "Медова пахлава» стала «хворостом в мєду" для ZN.UA