UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посольство США в Грузії закликало усунути тиск на виборців

Посольство США в Грузії визнало вибори в парламент як відбулися.

У посольстві США в Грузії відзначили досить високу явку виборців на парламентських виборах. Також там "аплодує народу Грузії за його прихильність демократії" навіть в умовах поширення інфекції кронавіруса, повідомляє американська дипломатична місія.

"Американське посольство розділяє первісну оцінку ОБСЄ/БДІПЛ про те, що" парламентські вибори в Грузії були конкурентними і, в цілому, основні свободи були дотримані. Однак, повсюдні заяви про тиск на виборців і розмивання межі між правлячою партією і державою знизили довіру громадськості до деяких аспектів процесу ". Ми закликаємо всі партії усунути ці недоліки до проведення другого туру і в ході майбутніх виборів ", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що зусилля, спрямовані на підрив виборчого процесу в Грузії, "неприйнятні".

"США будуть продовжувати уважно стежити за ходом виборів, в тому числі за процесом розгляду скарг і апеляцій і за ходом наступного раунду виборчої кампанії і голосування. Ми просимо громадян Грузії проявити терпіння і дозволити, щоб цей процес проходив спокійно, мирно і шанобливо відповідно до грузинського законодавства та міжнародних стандартів і практиками. Всі сторони несуть відповідальність за забезпечення виконання та дотримання виборчого кодексу ", - підкреслили в Посольстві США в Грузії.

Читайте також: Грузія подасть заявку на членство в Євросоюзі в 2024 году

Нагадаємо, в неділю, 1 листопада, в Молдові відбудуться вибори президента, а в Грузії 31 жовтня пройшли чергові парламентські вибори. Цього разу змінилася система виборів.

120 депутатів будуть обрані за партійними списками, 30 у мажоритарних округах. На попередніх виборах у 2016 році 77 депутатів обиралися за партійними списками і 73 - по мажоритарних округах.

Затверджена в цьому році парламентом нова виборча система знизила прохідний бар'єр для суб'єктів виборів з 5% до 1%. Нововведенням є положення, при якому перемогла на виборах партія зможе сформувати уряд лише за умови отримання більш 40% голосів виборців.