UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Бродський відповів, за яких умов можлива нормалізація відносин Ізраїлю з Іраном

При чому відносини між двома країнами в минулому були цілком нормальними.

До Ісламської революції в Ірані та приходу до влади аятол в Ізраїлю були гарні відносини із цією країною. І їх нормалізація можлива, але за певних умов, зазначив в інтерв’ю ZN.UA посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський, з яким поговорили Тетяна Силіна та Володимир Кравченко.

«Нормалізація відносин з Іраном можлива за умови зміни режиму та зміни ідеології цього режиму, яка не визнає Ізраїль і каже, що Ізраїль необхідно знищити. До Ісламської революції, до приходу до влади в Ірані аятол, ми мали чудові стосунки з режимом шаха. У нас була близька співпраця з різних тем. Іран не ворог для Ізраїлю, іранський народ не ворог для Ізраїлю. У нас більше спільного, ніж це здається», – зазначив Бродський. 

Він додав, що Ізраїль глибоко поважає іранський народ та його культуру. Однак підкреслив, що з режимом Ірану, який закликає знищити Ізраїль, нема про що говорити.

Читайте також: Посол Бродський: У відносинах зі США Ізраїль діє, зважаючи на власні інтереси і ситуацію

«Якщо відбудеться зміна режиму, то я не виключаю, що зрештою Іран матиме нормальні відносини з Ізраїлем», – додав посол.

У відповідь на питання, чи можна вважати прихованим закликом до революції нещодавнє звернення прем’єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу до іранського народу, Бродський відповів, що не вважає його таким. Посол зазначив, що це однозначно був відкритий заклик до зміни влади в Ірані.

«Це відкритий заклик до змін в Ірані, які підуть користь передусім іранському народу. Тому що ми розуміємо: на сьогоднішній день Іран – це держава-ізгой, яка прагне дестабілізувати ситуацію в усьому світі. І насамперед на Близькому Сході. Держава, яка підтримує терор. Не думаю, що іранський народ щасливий жити у такій державі. Вважаю, що іранський народ заслуговує на кращого правителя і кращого режиму, ніж той, який у нього є сьогодні», – пояснив посол.

Читайте також: Посол Бродський прокоментував заклик Ердогана до мусульман захистити Палестину та Ліван

Журналісти також запитали Міхаеля Бродського, як Ізраїль хоче не допустити, аби Іран став ядерною державою та, за яких умов можливі удари по іранських військово-промислових об'єктах. У відповідь посол зазначив, що це не обов’язково має статися військовим шляхом.

«Ми дуже сподіваємося, що це можна зробити через посилення санкцій. Дипломатія – це ідеальний шлях для нас. Ми не прагнемо війни з Іраном, ми не прагнемо військового розв’язання цього питання», – додав Бродський.

Посол Ізраїлю в Україні також повідомив, що на даний момент арабо-ізраїльський конфлікт не має вирішення. Він триватиме доти, доки наші сусіди прагнутимуть нашого знищення. До тих пір, поки вони не будуть готові змиритися з тим, що існування Ізраїлю на Близькому Сході – факт, з яким необхідно рахуватися, а з Ізраїлем потрібно будувати нормальні відносини.