UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порушення прав у Білорусі можуть прирівняти до злочину проти людяності – ООН

Експерти ООН вивчили ситуацію з порушенням прав людини у Білорусі після протестів 2020 року.

Експерти ООН з прав людини звинуватили Білорусь у систематичних порушеннях, включаючи репресії проти протестувальників та дисидентів, які можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності. Про це йдеться у звіті, опублікованому у п'ятницю.

Постійне представництво Білорусі при ООН у Женеві відхилило звіт, назвавши його «інструментом лобіювання антибілоруського порядку денного західних країн в ООН та Раді з прав людини».

У документі, випущеному Верховним комісаром ООН з прав людини, висвітлювалася підготовка до спірних президентських виборів 9 серпня 2020 року, а також розгін демонстрантів та критиків у наступні місяці.

"Є достатні підстави вважати, що в Білорусі відбувалися і відбуваються систематичні, масові та грубі порушення прав людини", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Туреччина не заправлятиме літаки, які пов'язані з РФ та Білоруссю

"Деякі з порушень також можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності", - додав він.

Відповідно до звіту, порушення включали «повсюдне непотрібне і невідповідне застосування сили службами безпеки», тортури, довільні арешти та безкарність.

У звіті додається, що порушення «схоже, були частиною кампанії насильства та репресій» проти тих, хто критикував уряд.

"Ми шкодуємо про те, що уряд Білорусі не бажає визнати мандат, позитивно поставитися до нашої перевірки і надати доступ до країни", - заявила представник Управління Верховного комісара ООН з прав людини Елізабет Тросселл, передає Reuters.

Доповідь буде представлена наступного тижня Раді ООН з прав людини, єдиному органу, що складається з урядів та покликаному захищати права людини в усьому світі.

Раніше в ООН озвучили, що в ході протестів у Білорусі було поранено 300 людей і двоє загинули, проте реальні дані про постраждалих можуть бути набагато більшими.

Як повідомлялося, у Білорусі Мінський міський суд заочно засудив до 15 років ув'язнення лідера білоруської опозиції та екс-кандидата у президенти Світлану Тихановську.