UA / RU
Підтримати ZN.ua

Португалія протестувала автономну морську базу, яку назвали "острів дронів"

З «острова» можна виконувати цілу низку оперативних завдань, як військових, так і оборонних

Португальські ВМС випробували концепцію повністю автономної, самодостатньої морської бази без екіпажу. Цей плавучий об'єкт, званий «островом», може використовуватися для підтримки операцій морських систем без екіпажу, а також для демонстрації концепцій оброблення даних у морі та дистанційної оцінки стану навколишнього середовища.

Про це повідомило видання Naval News.

Читайте також: Російська ППО відбивалася від більш ніж сотні БпЛА, взяли активну участь у масованій атаці на РФ і морські дрони

«Острів» - це штучна морська платформа. Спочатку концепція була розроблена начальником ВМС Португалії адміралом Енріке Гувейя-і-Мело. Прототип було випробувано на щорічних навчаннях військово-морського флоту «REPMUS» - це роботизовані експерименти і створення морських прототипів безпілотними системами, які відбувалися у вересні біля півострова Троя, на півдні Португалії, головній базі навчань.

У довгостроковій перспективі ВМС планують створити більший «острів», який буде розташований на морській стороні півострова над глибоководним каньйоном Сетубал.

Прототип «острова» складається з плавучої металевої платформи, закріпленої чотирма якорями, доступ до якої здійснюється через невеликий плавучий понтон. На платформі встановлено стандартний вантажний контейнер ISO, який розділений на дві секції: центр обробки даних і приміщення для дайверів, включно з місцем для зберігання безлюдних підводних апаратів.

Спеціальне електропостачання на борту «острова» забезпечується сонячними панелями, вітрогенераторами і батареями, що дає змогу платформі бути самодостатньою в енергетичному плані.

Автономні можливості платформи включають гідролокаційну систему та інші океанографічні датчики, встановлені під платформою: вони збирають акустичні дані, дані про швидкість і напрямок океанських течій, солоність води та інші дані. «Острів» також оснащений камерами відеоспостереження, які можуть здійснювати класифікацію суден і моніторинг безпеки.

По суті, «острів» може виступати передовою базою для датчиків, збільшуючи дальність виявлення без збільшення ризику для персоналу.

З «острова» можна виконувати цілу низку оперативних завдань. Кабель на морському дні може використовуватися для навчання безпеки критичної підводної інфраструктури. Водолазний комплекс у морському контейнері може підтримувати водолазні операції. Сам «острів» може використовуватися як навчальна мішень для надводних і підводних навчань із захисту акваторії.

Португалія тісно співпрацює з ВМС Британії, США та Австралії, тут розташований об'єднаний штаб. У рамках навчань у віддаленому режимі було запущено морські дрони, які перебували в Австралії. Відстань між штабом і пристроями становила близько 10 тисяч миль (16 тисяч км).

Читайте також: У Буданова підтвердили намагання Росії "вкрасти" українські морські дрони

Нагадаємо, в СБУ розповіли, що нові модифіковані надводні Sea Baby можуть перевозити вантаж, вага якого становить тонну, на тисячу кілометрів, що дає змогу Службі діставатися до цілі практично в будь-якій точці Чорного моря. Під час телемарафону він зазначив, що оновлений безпілотник відрізняється від минулих моделей не тільки технічними характеристиками, а й зовнішнім виглядом.

Дехтяренко розповів, що у 2022-му у світі не було альтернативи українським морським дронам. Наприклад, західні зразки були великими, неманевреними, і їх легко виявляли ворожі радіолокаційні станції.

«Сьогодні дрон вартістю 8,5 млн грн знищує військовий корабель ворога вартістю кілька десятків мільйонів доларів», - заявив представник СБУ, уточнивши, що Sea Baby вже атакували 11 кораблів окупантів і Керченський міст.