UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помпео закликав країни Південно-Східної Азії протистояти Китаю

АСЕАН заявила, що не хоче ставати на чиюсь сторону

Глава американської дипломатії Майк Помпео в четвер закликав країни Південно-Східної Азії протистояти Китаю і переглянути ділові відносини з його державними компаніями.

Глава Держдепу США цим посилив гарячий обмін заявами між двома державами, які борються за вплив в регіоні, пише Reuters .

Виступаючи дистанційно перед міністрами закордонних справ Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), куди входять 10 країн, Помпео заявив, що регіон повинен бути впевнений в США і знати, що вони можуть розраховувати на підтримку Вашингтона.

"Сьогодні, я говорю, продовжуйте. Не просто говорите, а дійте", - сказав Помпео. "Перегляньте ділові відносини з тими самими державними підприємствами. Не дайте Комуністичної партії Китаю переступити через нас", - сказав держсекретар США.

АСЕАН заявила, що не хоче ставати на чиюсь сторону на тлі чергового погіршення відносин через військові дій обох держав в Південно-Китайському морі і напередодні листопадових виборів, коли під час кампанії президент США Дональд Трамп буде сурмити про свою жорстку позицію щодо Китая.