UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер перший громадянин світу Гаррі Девіс

За кілька тижнів до смерті Гаррі Девіс передав паспорт громадянина світу колишньому співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену, документи якого були анульовані владою США.

У штаті Вермонт помер Гаррі Девіс, громадський діяч, що проголосив себе першим громадянином світу у травні 1948 року, пише The New York Times.

Девіс помер 24 липня, не доживши до свого 92-го дня народження трьох днів. Причина смерті засновника Світового уряду громадян світу не називається. Дату похорону видання теж не вказало. У громадського діяча залишилися дві дочки і двоє синів.

Уродженець США, колишній бродвейський актор і пілот бомбардувальника Гаррі Девіс відмовився від громадянства рідної країни 25 травня 1948 року. Це відбулося у Парижі, де він прийшов у посольство США з наміром повернути свій паспорт. Своє рішення він пояснив тим, що якщо люди у світі відмовляться від своїх національностей і держав, то на планеті не буде воєн, бо нікому і ні з ким буде воювати.

Влада наказала йому покинути Францію до 12 вересня. 7-го числа Девіс відвідав палац Шайо, де відкрилася Генеральна асамблея ООН, і таким чином вступив на нейтральну територію.

Після цього Девіс отримав перший паспорт громадянина світу. Пізніше він неодноразово намагався з ним подорожувати, за що, як правило, його заарештовували.

У 1953 році він створив Всесвітній уряд громадян світу, під керівництвом якого почав працювати орган з видачі документів. Установа видає заявникам паспорти, свідоцтва про шлюб і народження та інші документи.

За кілька тижнів до смерті Гаррі Девіс передав паспорт громадянина світу колишньому співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену, документи якого були анульовані владою США. Сноуден з кінця червня 2013 року знаходиться у транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво". !zn