UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер емір Кувейту

Емір помер у віці 91 року. Його замінить на посту принц-наступник.

Емір Кувейту Шейх Сабах аль-Ахмад аль-Джабер ас-Сабах, відомий своїми регіональними посередницькими і гуманітарними зусиллями, помер у вівторок у віці 91 року.

Він був приведений до присяги в ролі лідера Кувейту в 2006 році після смерті свого зведеного брата шейха Джабера аль-Сабаха, передає Al Arabiya.

Шейх Сабах залишив після себе свою спадщину як ключового посередника в регіональних суперечках і ведучого філантропа на Близькому Сході і за його межами.

За словами колишнього посла США в Кувейті Дугласа Сіллімана, емір «домінував у внутрішній політиці Кувейту і в міжнародних відносинах протягом цілого покоління».

Королівський суд Йорданії також оголосив 40-денний траур по еміру Кувейту, починаючи з вівторка.

Кувейтський емір уповноважив свого принца-наступника тимчасово взяти на себе деякі обов'язки, поки він не одужає.

91-річний емір правив союзником США і виробником нафти ОПЕК з 2006 року і керував його зовнішньою політикою більше 50 років.

У жовтні минулого року у шейха Сабаха в Кувейті виникли проблеми зі здоров'ям, і він був поміщений в лікарню в США під час поїздки на зустріч з президентом США Дональдом Трампом.

За даними ЗМІ, наслідний принц Кувейту шейх Наваф аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах у вівторок проголошений кувейтським урядом новим еміром країни. Згідно з конституцією Кувейту, кронпринц офіційно отримає владу пізніше після прийняття присяги в парламенті.