UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер Девід Фрост, який брав інтерв'ю у Ніксона

Фрост отримав міжнародне визнання після серії відвертих інтерв'ю з колишнім президентом США Річардом Ніксоном, в ході одного з яких політик вибачився за свої помилки перед американським народом. Він також розмовляв в ефірі з сімома президентами США. Фрост був єдиним журналістом, якому довелося інтерв'ювати вісім діючих британських прем'єр-міністрів.

Сер Девід Фрост, ветеран британської телевізійної журналістики, помер у віці 74 років, імовірно, від серцевого нападу. Фрост отримав міжнародне визнання після серії інтерв'ю з Річардом Ніксоном.

Сер Девід Фрост, ветеран британської телевізійної журналістики, помер у віці 74 років, імовірно, від серцевого нападу.

Фрост отримав міжнародне визнання після серії відвертих інтерв'ю з колишнім президентом США Річардом Ніксоном, в ході одного з яких політик вибачився за свої помилки перед американським народом.

Фрост був єдиним журналістом, якому довелося інтерв'ювати вісім діючих британських прем'єр-міністрів, починаючи з Гарольда Уїлсона і закінчуючи Девідом Кемероном.

Він також розмовляв в ефірі з сімома президентами США.

Фрост прославився в усьому світі, коли взяв серію інтерв'ю у колишнього президента США Річарда Ніксона, під час яких політик вибачився за свої помилки перед американським народом, зазначає російська служба Бі-бі-сі.

Історія про те, як були взяті ці інтерв'ю, лягла в основу п'єси Пітера Моргана "Фрост проти Ніксона". За п'єсою згодом було знято фільм, головні ролі в якому виконали Френк Ланджелла і Майкл Шин.

Відомо інтерв'ю Фроста з Маргарет Тетчер, в якому він питав прем'єра про епізод фолклендської війни, у ході якої британський підводний човен потопив аргентинський крейсер "Генерал Бельграно", який перебував за межами 200-мильної зони, встановленої британськими силами.

В результаті атаки загинуло більше 300 людей - приблизно половина аргентинських втрат у ході війни.

У ході інтерв'ю Тетчер обізвала Фроста "чокнутим" і визнала, що знову віддала б наказ знищити аргентинський корабель, який, за її словами "представляв загрозу для наших хлопчиків".

У листопаді 2006 року Тоні Блер, відповідаючи на питання Фроста, чи згоден він з висловлюванням, що англо-американська інтервенція в Іраку стала "катастрофою", сказав "Так". Це було швидкоплинним, але визнанням.

В ході того ж інтерв'ю, Фрост несподівано для співрозмовника запитав: "Ви молитесь разом з президентом?"

Блер здивувався: "Що ви маєте на увазі?"

"Ви молитесь разом з президентом Америки, удвох?" - як ні в чому не бувало повторив питання Фрост. Блер був так вражений питанням, що не знайшовся, що відповісти.

Фрост інтерв'ював також керівників багатьох країн, в тому числі, Нельсона Манделу і Володимира Путіна.

"Без вільної преси в умовах демократичного суспільства немає ніякого зворотного зв'язку між інститутами влади і народом. І це дуже важливо для влади. Важливо зберігати цей інститут", - сказав Володимир Путін Фросту 3 травня 2000 року.

Сер Девід народився в графстві Кент, навчався в Кембріджському університеті, де був секретарем знаменитого студентського театрального клубу "Footlights", де познайомився з майбутніми відомими комедіантами, такі як Пітер Кук, Грем Чепмен і Джон Берд.

Після закінчення університету він працював на телеканалі ITV, перш ніж його запросили вести програми на Бі-бі-сі.

У Британії Фрост був відомий як ведучий популярних телепрограм The Frost Report (Звіт Фроста") і сатиричної програми That Was The Week That Was ("Ця був тиждень, який був").

З 2012 року він вів щотижневу програму The Frost Interview ("Інтерв'ю Фроста") а в 2006-2012 роках - Frost Over The World ("Фрост у всьому світі") на одному з телеканалів "Аль-Джазіри".

Барні Джонс, який редагував його програму "Сніданок з Фростом" на Бі-бі-сі більше 10 років, сказав: "Девід любив мовлення, був блискучим мовником протягом більше 50 років і з нетерпінням чекав нових і нових проектів, у тому числі, інтерв'ю з прем'єр-міністром, яке повинно було відбутися наступного тижня. Його смерть була раптовою і трагічною. Нам усім дуже не буде вистачати".

Прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив: "Моє серце з сім'єю Девіда Фроста, він міг бути - і, звичайно, був зі мною - як друг і страшний інтерв'юер".