UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польська компанія випускала глобуси з Кримом у складі Росії – Rzeczpospolita

Виробник каже, що замовник з Білорусі наполягав, щоб політична карта світу мала саме такий вигляд.

На сході Білорусі з продажу вилучили велику кількість глобусів, на яких Крим був зображений в складі Росії. Так вчинити постановило відомство з питань торгівлі в місті Могильові.

Як повідомляє Rzeczpospolita, білоруські чиновники вирішили, що товар не підходить для продажу в місті, тому що зображення Криму на ньому не відповідає визнаним у всьому світі кордонам. До того ж, Білорусь не визнавала окупацію Криму законною.

Згодом польське видання з'ясувало, що скандальні глобуси, вилучені в Могильові, випустила фірма Zachem-Głowala з Польщі. Її керівник не вважає, що вчинив щось неправильно.

"Я виготовляю те, що хочуть клієнти. Росіяни хочуть собі російський Крим. Їхня Держдума ухвалила приєднання півострова, решта світу ні", - сказав президент фірми Тадеуш Гловаля, запевнивши, що для продажу в Польщі випускає глобуси лише з Кримом у складі України.

На питання журналістів, щоб підприємець зробив, якби Німеччина замовила йому глобус, на якому польська Сілезія була б у складі ФРН, він відповідати відмовився. Так само він відмовився називати кількість неправильних глобусів, які зробив для Білорусі. Щоправда уточнив, що замовник за них не заплатив.

На початку січня російський офіс американської компанії Coca-Cola опублікував карту Росії з окупованим Кримом. Карта була опублікована в рамках новорічної рекламної кампанії в одній з російських соціальних мереж.

У результаті американська компанія Coca-Cola офіційно вибачилася за публікацію карти Росії з окупованим Кримом і пояснила появу українського анексованого півострова на карті РФ тим, що рекламне агентство внесло зміни в зображення без відома замовника та узгодження з ним.