UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща стане першою країною НАТО, що купує турецькі безпілотники

Контракт буде підписано наступного тижня.

Польща купить у Туреччини 24 озброєних безпілотника, заявив в суботу міністр оборони Польщі, ставши першим членом НАТО, що купує турецькі безпілотні літальні апарати (БПЛА).

Дрони Bayraktar TB2, перші з яких повинні бути поставлені в наступному році, будуть озброєні протитанковими снарядами. Польща також купить комплект матеріально-технічного забезпечення і навчання, сказав міністр оборони Маріуш Блащак, передає Reuters.

Блащак повідомив державному радіо, що безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2 «зарекомендували себе у війнах», і додав, що безпілотні літальні апарати будуть обслуговуватися військовою компанією, не повідомивши подробиць.

Контракт, який буде укладений без процесу закупівель, буде підписано наступного тижня під час візиту президента Польщі Анджея Дуди в Туреччину.

Влада Туреччини, що входить в НАТО, заявляє, що країна стала четвертим за величиною виробником безпілотних літальних апаратів в світі відтоді, як президент Тайіп Ердоган збільшив внутрішнє виробництво, щоб знизити залежність від західних озброєнь.

Турецька компанія з виробництва оборонних технологій Baykar продала свій збройний безпілотник Bayraktar TB2 Азербайджану, Україні, Катару і Лівії. У березні Ердоган заявив, що Саудівська Аравія також зацікавлена в покупці турецьких безпілотників.

Канада скасувала дозволи на експорт безпілотних технологій в Туреччину в квітні, після того як прийшла до висновку, що це устаткування використовувалося азербайджанськими військами, що билися з Вірменією в анклаві Нагорний Карабах. Частини, на які поширюється ембарго, включали системи камер для безпілотних літальних апаратів байкар.

Читайте також: Туреччина засудила рішення Байдена про визнання геноциду вірмен

Україна і Туреччина створили СП з виробництва зброї. Також Анкара і Київ обговорюють питання спільної розробки і навіть виробництва дронів Bayraktar в Україні при забезпеченні відповідних умов.

Турецький безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2 є модифікацією Bayraktar Block В і відноситься до класу тактичних середньовисотних безпілотників з великою тривалістю польоту. Довжина безпілотника 6,5 м, розмах крила 12 м, радіус дії 150 км, максимальна злітна маса 650 кг.