UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща продовжує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю ще на 60 днів

Глава МВС Польщі Маріуш Камінський повідомив, що з початку серпня було зафіксовано понад 9 400 спроб незаконного проникнення до Польщі.

Польща хоче продовжити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю ще на 60 днів у зв'язку з припливом нелегальних мігрантів з сусідньої країни. Глава МВС Польщі Маріуш Камінський повідомив, що запропонує кабінету міністрів звернутися до президента з проханням про продовження режиму надзвичайного стану, передає DW.

За словами Камінського, зараз на польсько-білоруському кордоні склалася серйозна ситуація.

"Мав місце ряд провокаційних інцидентів за участю білоруських військовослужбовців і спроби порушити цілісність нашого кордону", - сказав він.

У світлі міграційної кризи польська влада 2 вересня запровадила на відстані 3 км від кордону з Білоруссю режим надзвичайного стану. Спочатку передбачалося, що він триватиме 30 днів. На цей період була введена заборона на будь-які акції в зоні дії ПП, а також фото- та відеозйомки прикордонних об'єктів, військовослужбовців, поліцейських і прикордонників. Будь-які поїздки журналістів в регіони надзвичайного стану заборонені.

Для продовження режиму надзвичайного стану необхідна згода парламенту.

Камінський повідомив, що з початку серпня було зафіксовано понад 9 400 спроб незаконного проникнення до Польщі. Приблизно 8 200 з них були попереджені. Близько 1 200 біженців були доставлені в охоронювані табору для прийняття мігрантів.

Читайте також: Польща звинуватила Білорусь у тому, що білоруські прикордонники дали дітям наркотики

Одну з лідерів білоруської опозиції Марію Колесникову нагородили премією імені Вацлава Гавела, яку щорічно присуджує Парламентська асамблея Ради Європи за видатні заслуги в галузі захисту прав людини.