UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща планує до кінця року відмовитись від російської нафти — прем'єр-міністр

Моравецький розкритикував Москву за "енергетичний шантаж".

Польща вже в квітні-травні 2022 року планує повністю відмовитися від російського вугілля, а до кінця року — від нафти з РФ. Про це заявив під час прес-конференції прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Незважаючи на те, що на це немає згоди з боку Єврокомісії, ми прийняли відповідний законопроект Кабміну і направляємо його до парламенту. Я сподіваюся, що у квітні, найпізніше в травні, країна повністю відмовиться від вугілля», - сказав він.

Також він додав, що уряд «зробить все, щоб до кінця цього року відмовитися від російської нафти».

Моравецький заявив, що Москва використовує енергетичний шантаж.

«Сьогодні цей інструмент шантажу перетворився на інструмент війни. Ми закликаємо всіх в Європі слідувати нашому прикладу», - додав він.

Прем'єр-міністр такоє зазначив, що коли Польща реалізовувала свій план відмови від газу і нафти, Німеччина ставала все більш залежною від РФ.

 «Ми демонструємо план дерусифікації в поставках газу», - також додав Моравецький.

Читайте також: США та ЄС створили робочу групу для зменшення залежності Європи від російської нафти та газу — CNN

Світові санкції та останні заяви очільника Кремля, змушують Європу шукати альтернативу російському паливу. Уряд Франції вже шукає оптимальні варіанти дій у випадку припинення постачання газу з Росії. 

Німеччина різко скорочує залежність від російських енергоносіїв, оскільки розглядає це як шлях до енергетичної безпеки та спосіб "покласти край Путіну".