UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща підписала контракт зі США на постачання 40 високоточних ракет

Польща прискорила покупку ракет через агресію Росії.

Керівництво Міноборони Польщі і посол США Стівен Малл підписали угоду про постачання 40 американських високоточних крилатих ракет класу "повітря-земля" AGM-158 JASSM для винищувачів F-16.

Загальна сума контракту склала $ 250 млн, передає "Європейская правда" з посиланням на "Польське радіо". Документ передбачає передачу Польщі 40 ракет, а також тестувального і контрольно-вимірювального обладнання, яке необхідне для інтеграції ракети з літаком. Передбачається також модернізація окремих бортових систем і спеціалізоване навчання льотного та технічного персоналу.

"В даний час, коли триває конфлікт між Росією і Україною, сучасну зброю особливо необхідно", - заявив глава Міноборони Польщі Томаш Семоняк, додавши, що Польща ніколи не мала таким надсучасною зброї.

Закупівля ракет JASSM входить в план технічної модернізації збройних сил Польщі до 2022 року. Однак її вирішили прискорити через українсько-російський конфлікт.

Ракети класу "повітря-земля" AGM-158 JASSM дальністю 370 км, здатні нести боєголовки масою 450 кг. Вони самі знаходять мету і досягають надзвукової швидкості. Також їх украй складно знищити засобами протиповітряної оборони.

Читайте також: США готуються змусити Росію знищити ракети середньої і малої дальності

Президент Польщі Броніслав Коморовський раніше заявив, що пріоритетом Польщі є побудова власних можливостей і протиповітряних оборонних систем. Польща і країни Прибалтики запропонували націлити систему протиракетної оборони (європро) проти Росії. З відповідним зверненням ці держави звернулися до керівництва НАТО.