UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща офіційно висунула Сікорського на посаду Ештон

Сікорський, який вважається одним із головних лобістів України, може стати головним дипломатом ЄС. Проте спостерігачі не дуже високо оцінюють шанси польського голови МЗС обійняти цю посаду. Втім, Сікорський може отримати в Єврокомісії і інший портфель, що стосується України.

Сікорський: Якщо Росія обере шлях конфронтації з Європою, вона програє

Як відомо, новий керівник європейської дипломатії має бути призначений восени 2014 року в рамках планової ротації Єврокомісії.

Дональд Туск у своєму twitter прокоментував кандидатуру Сікорського (не називаючи, щоправда, посаду, на яку той номінований).

"Для ПіС (опозиційна партія Ярослава Качиньського) Сікорський занадто м'який щодо Росії. Для політиків з ЄС він - занадто жорсткий. Для всіх - компетентний. Тобто - саме такий, як треба".

Між тим, польські спостерігачі не дуже високо оцінюють шанси глави МЗС Польщі зайняти вищий пост в європейській дипломатії, відзначає Gazeta Wyborcza.

Як повідомляла Європейська правда, згідно з попередніми квотными домовленостями країни-члени ЄС хотіли б призначити на цю посаду жінку, яка представляла б лівоцентристську партію, а Сікорський є чоловіком, та ще й правоцентристом. За інформацією європейських ЗМІ, на пост претендує глава МЗС Італії Федеріка Могеріні, однак проти її кандидатури різко заперечують ряд східних країн ЄС.

Між тим, залишається шанс, що глава МЗС Польщі отримає в Єврокомісії інший портфель, що стосується України - наприклад, він може стати комісаром з питань розширення та сусідства (зараз таку посаду займає чех Штефан Фюле).

Очікується, що погоджена кандидатура високого представника буде визначена в рамках саміту ЄС 30 серпні. У разі відсутності консенсусу країн-членів розгляд питання може бути відкладено. !zn

Читайте також:

ЄС відклав на серпень затвердження кандидатур на ключові посади

Польща скасувала проведення "Року Росії" через ситуацію в Україні

Польща і країни Балтії виступили проти призначення проросійської наступниці Кетрін Ештон