UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща назвала катастрофу літака Качиньського результатом умисного вбивства

Глава польського МЗС поставив під сумнів висновки Міжнародного авіаційного комітету, який розслідував обставини трагедії.

Катастрофа літака президента Польщі Леха Качиньського виглядає так, немов хтось хотів миттєво усунути керівництво країни, вважає глава польського МЗС Вітольд Ващиковський.

Відповідну думку польський міністр висловив в ефірі польського телеканалу TVN24. Як зазначає Ващиковський, загибель польського президента спровокувала радикальні зміни в польській зовнішній політиці.

Він також заперечує висновки Міжнародного авіаційного комітету, який розслідував обставини катастрофи президентського лайнеру, посилаючись на відмову російської сторони працювати з незалежним польським наслідком.

Читайте також: Польща сподівається стати повноправним членом НАТО в липні

Так, польські спеціалісти досі не мають доступу до уламків і "чорних скриньок" літака, які зберігає російська сторона. Крім цього, польські слідчі не мають можливості допитати диспетчерів, які вели лайнер.

Як повідомлялося раніше, слідчий комітет РФ кілька разів відмовив польському боці в передачі їй уламків літака Леха Качиньського. Представник російського слідчого комітету росії Володимир Маркін, коментуючи вимоги поляків, порівняв польських військових з "клоунами".

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, в свою чергу, назвав падіння літака Качиньського в Смоленську "терактом".

Ту-154 Леха Качиньського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Глава держави, його дружина Марія та супроводжуючі їх особи прямували до Катині задля участі у меморіальних заходах на місці масового поховання польських офіцерів. Усього в катастрофі загинуло 96 осіб.